Cropped landscape
Külföld
John Bolton: Washington szankcionálni fogja a Maduro-rezsimet segítő külföldi intézményeket
2019-03-0706:30
Washington szankcionálni fogja azokat a külföldi intézményeket, amelyek segítséget nyújtanak Nicolás Maduro venezuelai rezsimjének - hangsúlyozta szerdán kiadott közleményében John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.
"Az Egyesült Államok figyelmezteti a külföldi pénzügyi intézményeket, hogy szankciókkal kell szembenézniük, amennyiben részesei olyan törvénytelen tranzakcióknak, amelyek segítik Nicolás Madurót és korrupt hálózatát" - fogalmazott közleményében a nemzetbiztonsági tanácsadó. 
    
Bolton leszögezte azt is: az Egyesült Államok "nem hagyja, hogy Maduro ellopja a venezuelai nép vagyonát". 
    
Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja kedden, külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján azt közölte: Washington rövidesen új vízum-megszorításokat vezet be Nicolás Madurót támogató személyek ellen. Utalt arra is, hogy az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókat hozhat olyan külföldi cégek ellen, amelyek az amerikai kormány "feketelistáján" szerepelnek. A különmegbízott azonban konkrétumokat nem említett.
    
Mike Pence amerikai alelnök szerdán délután bejelentette: az amerikai külügyminisztérium megtagadja, vagy adott esetben visszavonja az amerikai beutazási vízumot 77 venezuelai állampolgártól. Valamennyiükről úgy tartják, hogy Nicolás Maduro környezetéhez tartoznak.
    
Szerdán Caracasban letartóztatták Cody Weddle amerikai újságírót, aki évek óta a latin-amerikai országban él, és több amerikai médium - köztük az ABC televízió és a Miami Herald című napilap - tudósítójaként dolgozik. Kimberly Breier, az amerikai külügyminisztérium Latin-Amerikáért is felelős államtitkára a Twitteren fejezte ki "mély aggodalmát", és az újságíró azonnali szabadon bocsátását követelte, mint fogalmazott: "épségben és egészségben".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ