Cropped landscape
Külföld
Háborús bűnösök ezrei jöttek Európába a migránsáradattal
2019-03-0721:47
Német lapértesülések szerint háborús bűnösök ezrei érkeztek a migránsáradattal Németországba. Ez azért történhetett meg, mert a német hatóságok képtelenek voltak ellenőrizni az Európába benyomuló migránsok hátterét. A Bild című lap arról ír, hogy az utóbbi években bejelentések ezreit hagyták figyelmen kívül a hatóságok.
Az esettel kapcsolatos vizsgálatot a bevándorlásellenes, liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kezdeményezte a német szövetségi parlamentben. A vizsgálóbizottság elé tárt dokumentumok alapján a német honatyák bizonyítottnak találták azt az állítást, amely szerint több ezer bejelentés és bizonyíték ellenére a hatóságok a legtöbb esetben nem indítottak vizsgálatot – írja a Deutsche Welle.

Az iratokból az derül ki, hogy a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BAMF) mintegy 5000 esetben tett bejelentést "nemzetközi jogba ütköző bűncselekmények" miatt a Szövetségi Bűnügyi Hivatalnál (BKA) és a Legfőbb Ügyészségen. Ezek közül az esetek közül mindössze 129-et vizsgált ki a két hatóság 2014 és 2019 között.

A belügyminisztérium szóvivője az ügyek nagy számával magyarázta, hogy nem tudtak vizsgálatot indítani a legtöbb esetben. Ez az állítás főként 2015-re és 2016-ra vonatkozik. Ebben az időszakban 3800 bejelentésből mindössze 28-at vizsgáltak ki.

A német lapok szerint 2015-ben 900 000 bevándorló érkezett Németországba Merkel meghívására, a többségük konfliktuszónákból menekült el. Főként a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából érkezett nagy számú bevándorló.

A német hatóságok annak ellenére sem vizsgálták ki a legtöbb esetet, hogy azóta visszaesett a nem EU-s országból bevándorló emberek száma. A pontos adatok még nem nyilvánosak, de Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter szerint a várt 220 000-nél kevesebben érkeztek Németországba 2018-ban.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ