Cropped landscape
Külföld
Csődöt mondott az ebola elleni stratégia Kongóban
2019-03-0716:00
Csődöt mondott az ebolajárvány elleni küzdelem stratégiája a Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet. 
"Nem vagyunk biztosak abban, hogy megfékezhetjük a járványt, ha továbbra is így haladnak a dolgok" - jelentette ki az MSF elnöke Genfben. 
    
Joanne Liu olyan stratégiát követelt, amely a betegek, illetve a falusi közösségek félelmeire és akaratára is nagyobb figyelmet fordít. 
    
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint az afrikai ország keleti felében hét hónapja pusztító járványban eddig 569-en haltak meg, és 907-en kapták el a vérzéses lázzal járó vírust. A fertőzés terjedése elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken tombol. 
    
A WHO szerint a segélymunkásokat sok helyen bizalmatlansággal fogadják a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő helyi lakosok. A bizalmatlanságot pedig tovább táplálják az orvosi kezelésekről terjesztett hamis híresztelések. 
    
Joanne Liu ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a betegség elleni stratégiának ezért tartalmaznia kell a lakosság bizalmának elnyerését is. 
    
Az MSF vezetője jelentős ellentmondásra hívta fel figyelmet: "Egyrészt rendelkezésre állnak az ebola gyors és átfogó leküzdéséhez szükséges legújabb eszközök, köztük az oltások. Másrészt az emberek az otthonukban halnak meg, mert bizalmatlanok az ebolaellenes stratégiával szemben, és nem jönnek a kezelő központokba". 
    
Joanne Liu szerint az ebolás betegek 40 százaléka az otthonában hal meg, és nem a kezelésükre létrehozott központokban. Ez viszont jelentősen növeli a fertőzések kockázatát. 
    
Rávilágított, hogy a páciensek 43 százalékánál nem találtak kapcsolatot más betegekkel vagy a környezetükkel, ami megmagyarázhatná, hogyan fertőződhettek meg. Liu változtatást sürgetett az emberek bizalmának elnyerésére. Mint mondta, az nem működik, hogy a rendőrség és a hadsereg kikényszeríti az egészségügyi előírások betartását. A betegek nem akarnak a központokba menni, ahol távol vannak hozzátartozóiktól és +szkafanderbe+ öltözött emberek veszik körül őket" - tette hozzá Liu az orvosok és az ápolószemélyzet védőöltözetére utalva. 
    
"Nem szabad kényszerintézkedéseket alkalmazni a betegek keresésére, kezelésére, a biztonságos temetési eljárások biztosítására vagy a házak fertőzésmentesítésére" - hangsúlyozta Liu. 
    
Az MSF felfüggesztette tevékenységét két kongói településen, miután ebolás betegeket kezelő központjait ismeretlen fegyveresek támadták meg. 
    
A mostani a tízedik ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban a betegség 1976-os felfedezése óta. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ