Cropped landscape
Külföld
Képmutatással vádolja az Osztrák Néppártot a Fidesz EPP-tagságának ügyében az osztrák parlamenti ellenzék
2019-03-0616:57
Képmutatással vádolta a konzervatív Osztrák Néppártot (ÖVP) a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának megszüntetése ügyében az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Zöldek pártja szerdán.
Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő előző nap közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy támogatják a Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje által megfogalmazott feltételeket, amelyekkel elkerülhető a Fidesz kizárása az EPP-ből. 
     
Manfred Weber a Bild című német lap szerdai számában megjelent interjúban feltételként szabta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke állítsa le kormánya Brüsszel elleni kampányát. A második feltételként említette a bocsánatkérést az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltételként pedig azt szabta az, hogy biztosítani kell a Soros György által támogatott Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten 
    
A Fidesznek címzett ultimátum abszurd feltételeket tartalmaz, amelyek részben már teljesültek - hangoztatta Thomas Drozda, az osztrák szociáldemokraták szövetségi pártigazgatója, arra utalva, hogy a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke elleni plakátkampányt leállítják. 
    
Sebastian Kurz néppárti kancellár és az ÖVP hirtelen pálfordulása a májusi európai parlamenti választások előtt "hiteltelen és álszent" - jelentette ki Werner Kogler, a Zöldek pártvezetője, egyben pedig EP-képviselőjelöltje. A szintén zöldpárti Michel Reimon EP-képviselővel közös közleményében Kogler emlékeztetett: a kancellár néhány hónapja még Orbán Viktor miniszterelnök pártjának az EPP-ben maradása mellett  foglalt állást. 
     
Drozda  felszólította a néppárti kancellárt és Othmar Karast, a párt  EP-képviselőjelöltjét: egyértelműen foglaljanak  állást a Fidesz gyors és tartós kizárása mellett. 
    
Hangsúlyozta: Kurznak és Karasnak világosan kell beszélnie, a néppártnak csatlakoznia kell az EPP 13 tagpártjához, amelyek a Fidesz kizárását követelik soraikból. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ