Cropped landscape
Külföld
Kelemen Hunor személyesen is részt vesz az EPP március 20-i politikai gyűlésén, és ellenzi a Fidesz kizárását
2019-03-0616:59
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP), és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök személyesen is részt vesz az EPP március 20-i politikai gyűlésén, amikor ez a kérdés várhatóan napirendre kerül. 
Kelemen Hunor az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában kijelentette: egy esetleges kizárás meggyengítené a néppártot az európai parlamenti (EP-) választások kampányában is és a választások után is, amikor ki kell majd alakítani a többséget az Európai Parlamentben, és meg kell választani az Európai Bizottság elnökét. 
    
Kelemen Hunor elhibázottnak tartotta a Fidesz kizárására vonatkozó kezdeményezést, és reményét fejezte ki, hogy sokan lesznek a néppártban, akik ellene fognak szavazni. 
    
Az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére Manfred Webernek, az Európai Bizottság elnöki tisztségébe jelölt német néppárti politikusnak a feltételeire is reagált. Weber egy Joseph Daul EPP-elnöknek címzett levélben azt közölte: a Fidesznek konkrét lépéseket kell tennie ahhoz, hogy a néppárt tagja maradjon. Ezek között a Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét ábrázoló plakátok és reklámanyagok azonnali eltüntetését, az ezek miatti bocsánatkérést, és azt, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. 
    
Kelemen Hunor kijelentette: nem hiszi, hogy Manfred Weber nyilatkozatát fenyegetésként, zsarolásként kell értelmezni. "Egymásnak nem szoktunk feltételeket szabni, a jóhiszeműség és a jó szándék vezérel mindenkit" - fogalmazott az elnök. Hozzátette: tudomása szerint állandó a kapcsolat a Weber pártszövetsége, a CDU-CSU és a Fidesz, illetve a magyar kormány között, így ezeket a kérdéseket minden bizonnyal közvetlenül is megbeszélik. 
    
"Azzal, hogy az EU-nak változnia kell, én is egyetértek, Manfred Weber is egyetért, Orbán Viktor is egyetért, de érdekes módon most már Emmanuel Macron is egyetért" - fogalmazott Kelemen Hunor. 
    
Az RMDSZ elnöke egy kedd esti televíziós műsorban a választási kampány részeinek tekintette a Fidesznek az EPP-ből való kizárására vonatkozó nyilatkozatokat. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ