Cropped landscape
Külföld
Esélyes Soros György jelöltje az európai főügyészi tisztségre
2019-03-0115:54
Laura Codruţa Kövesi, a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetője kapta a legtöbb szavazatott az Európai Parlament (EP) két illetékes bizottságában az európai főügyészi tisztségre pályázó három jelölt közül, annak ellenére, hogy a neve 18 bűnügyi aktában szerepel. Az európai szocialisták csúcsjelöltjének, Frans Timmermansnak, és a liberálisok EP-frakcióvezetőjének, Guy Verhofstadtnak (lényegét tekintve Soros Györgynek) az emberét többek között hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással vádolják. Mindezek ellenére egyre valószínűbbnek látszik, hogy Kövesi lesz az európai főügyész, aminek a bukaresti kormány nagyon nem örül. 
A tagállamok szuverenitását jelentősen csorbítani hivatott Európai Ügyészség (EPPO) 2020 végén vagy 2021 elején kezdheti meg a működését. 

Az EPPO-t Brüsszel várhatóan politikai fegyverként fogja felhasználni a - szerinte - renitenskedő közép-kelet-európai tagállamokkal szemben. 
A kinevezési eljárás első lépéseként az EU Tanácsának illetékes testülete, a tagállamok uniós nagyköveteit tömörítő COREPER február 20.-án rangsorolta a szakmai kritériumok alapján korábban kiválasztott három ügyészt: Laura Codruţa Kövesit (Románia), Jean-Francois Bohnert-t (Franciaország) és Andrés Rittert (Németország).

A legnagyobb pontszámot, 50-et a francia ügyész kapta, Kövesi a német ügyésszel holtversenyben a második helyre került, 29 ponttal. 
Kedd (február 26.) délután hallgatta meg az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), illetve a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) együttes ülésen az európai főügyészi tisztség három lehetséges várományosát. 
 
A jelöltek meghallgatása után a CONT már aznap rangsorolta is őket: 

a legtöbb szavazatot Kövesi kapta, 12-t. Francois Bohnert 11-et, Andrés Ritter 1 szavazatot gyűjtött be a testületben 
– írja a Maszol.ro.

A LIBE-bizottság szerdán (február 27.) szavazott a jelöltekről. 
 
A szavazásról nyilatkozott az Origónak Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) erdélyi magyar európai parlamenti képviselője, aki tagja a LIBE-bizottságnak.

Sógor szerint 

az Európai Ügyészség eléggé elkapkodott dolog, ő konkrétan fél attól, hogy az EPPO-t felhasználhatják politikai célokra a közép-kelet-európai tagállamokkal szemben. 
Ezt támasztja alá Kövesi kinevezésének az ötlete is.

A DNA volt vezetője ugyanis szétverte a román politikai rendszert a korrupcióellenes harc ürügyén, ráadásul együttműködött aktívan a román és az amerikai 
titkosszolgálatokkal. 

Számos ügyet politikai megrendelésre göngyölített fel - fűzte hozzá az EP-képviselő. 
Az erdélyi magyar politikus cáfolta azt a nyugati sajtóértesülést, hogy az Európai Néppárton (EPP) belül lenne egy egységes álláspont Kövesi támogatásáról. 


A Fidesz-KDNP, az RMDSZ és a francia Republikánusok (Les Républicains-LR) például nem a román jelöltet, hanem a franciát támogatják. 
A EURACTIV című brüsszeli hírportál információi alapján az EPP egy másik tagja, a jobbközép bolgár kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű politikai tömörülés, és ennek következtében a szófiai kormány sem támogatja a román ügyész kinevezését. 
 
Sógor elmondta, hogy a Néppárt egyik spanyol alelnöke, Esteban González Pons valóban a támogatásáról biztosította Kövesit, de nem a teljes pártcsalád nevében, mivel 

a Néppárton belül nem volt erről szavazás. 

Ennek ellenére Esteban González Pons levélben szólította fel a LIBE-bizottság néppárti tagjait, hogy szavazzanak a román jelöltre. 
 
Az EP-képviselő véleménye alapján 

Jean-Francois Bohnert ügyész szakmailag jóval felkészültebb a DNA volt vezetőjénél, a meghallgatáson a kérdésekre például három nyelven (angolul, németül és franciául) válaszolt, ráadásul fedhetetlen múltú.
Kövesi nem rendelkezik tapasztalattal az összeurópai igazságszolgáltatásban, csak a románban van terhelt múltja. 
 
Ennek ellenére Nyugat-Európában - Franciaország kivételével - rendkívül erős lobbi áll mögötte. 

Sógor Csaba elmondása alapján a LIBE-bizottsági szavazásról hiányzott a magyarországi delegált, Gál Kinga (Fidesz), helyette – a bevett gyakorlat alapján – Kósa Ádám (Fidesz) kollégáját bízta meg, hogy szavazzon.


Noha már Kósa kezében volt a szavazócédula, de a LIBE mégsem engedte őt szavazni, helyette Siegfried Mureșan román néppárti EP-képviselő voksolt, aki Kövesi elkötelezett támogatója. 
Ez ugyan nem törvénytelen, de nem is etikus – tette hozzá a képviselő.

Az erdélyi magyar politikus az eredeti szándékaival ellentétben, végül nem is kérdezhette egyik főügyészjelöltet sem, mivel csak három romániainak adtak kérdezési lehetőséget, és ő nem volt köztük. 
 
Amennyiben lett volna kérdezési lehetősége, akkor azt kérdezte volna Kövesitől, hogy 

miért kellett kihallgatni a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceum 400 diákjának a szüleit, illetve miért kellett letartóztatni a magyar középiskola megalapítását engedélyező tanfelügyelőt? 
2016-ban, az akkor még Kövesi által vezetett DNA ugyanis eljárást indított a magyar oktatási intézmény ellen, azzal a váddal, hogy a középiskolát törvénytelenül hozták létre. 

A nyugati sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben, Sógor Csaba azonban egyáltalán nem biztos benne, hogy végül Kövesi lesz a befutó, szerinte a francia jelöltnek még van esélye. 


Kövesi végül 26, Bohnert 22, Ritter pedig 1 szavazatot kapott a LIBE tagjaitól. 
A szavazás titkos volt. 
 
Mivel a volt román korrupcióellenes főügyészt a kinevezési eljárásban illetékes másik testület, a CONT- bizottság is támogatta, az ő nevét fogják majd az Európai Parlament plenáris ülése elé bocsátani jóváhagyásra, a plénum március 7-én veszi napirendre a kérdést.

A Maszol azt írja az Agerpres román hírügynökség információira hivatkozva, hogy 

szintén március 7-ére idézték be a romániai bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészségre Laura Codruţa Kövesit.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ