Cropped landscape
Külföld
Lengyel és bolgár külügyminiszter: A megállapodás nélküli brit kilépés a legrosszabb forgatókönyv
2019-02-2814:33
Az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépése az Európai Unióból (EU) a legrosszabb forgatókönyv lenne, ezért elfogadható megoldásokat kell keresni az uniós tagság megszűnésére – értett egyet csütörtökön Varsóban a lengyel és a bolgár külügyminiszter.
A vendéglátó Jacek Czaputowicz a kétoldalú tárgyalásokat követő sajtóértekezleten elmondta: bolgár kolleginájával, Ekaterina Zaharievával az EU előtt álló kihívásokat illetően több kérdésben hasonló állásponton vannak, és az egyik ilyen téma a Brexit. A megállapodás nélküli brit kilépés „nagy veszteség lenne az EU számára, ez a legrosszabb forgatókönyv” – húzta alá Czaputowicz, aki szerint e téren „elfogadható megoldásokat” kell keresni. 

Zaharieva kiemelte: fontos, hogy az EU-brit kapcsolatok a Brexit után is szorosak maradjanak. Megjegyezte: a legjobb forgatókönyv a Brexit elmaradása volna. „Ez viszont természetesen nem rajtunk múlik” – fűzte hozzá. 

A két miniszter energiapolitikáról is tárgyalt, Czaputowicz e vonatkozásban bírálta az orosz-német projektként épülő Északi Áramlat-2 gázvezetéket. Szerinte térségünkben közös cél kell, hogy legyen a gázszállítások diverzifikációja, egyebek között a cseppfolyós gázhoz (LNG) kötődő infrastrukturális fejlesztések révén. 

Annak kapcsán, hogy az úgynevezett berlini folyamat keretében a nyugat-lengyelországi Poznanban júliusban csúcstalálkozót rendeznek hat nyugat-balkáni állam (Albánia, Bosznia–Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia) EU-integrációjáról, Czaputowicz kiemelte Bulgária szerepét az uniós bővítés támogatásában.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ