Cropped landscape
Külföld
Zupkó Gábor: Az Európai Bizottságnak nem lehetnek titkos tervei
2019-02-2720:06
Az Európai Bizottság fontos dolga, hogy tájékoztassa a közvéleményt és az európai polgárokat a törekvéseiről - jelentette ki az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Zupkó Gábor hozzátette: az Európai Bizottság rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy szövetségesek között ilyesfajta kommunikáció alakulhatott ki, és nem sikerült a szokásos csatornákon párbeszédben tisztázni az esetleges félreértéseket.
Zupkó Gábor kifejtette: az Európai Bizottságnak nem lehetnek titkos tervei, sem praktikus, sem politikai okokból. Praktikus okokból a Bizottság összes tagját a tagállamok jelölték a tagállami kormányok.
Nyilvánvalóan tájékoztatták volna őket, ha titkos tervek szövődnének valahol
- fogalmazott. Hozzátette: politikailag is teljesen kizárt, mert az ott ülő biztosok legtöbben a Néppártból jöttek, melynek tagja a magyar kormány is.
Nem végrehajtható az a javaslat, amely nem egyezik a tagállamok és az Európai Parlament által meghatározott iránnyal
- emelte ki.
Zupkó Gábor hozzátette: az Európai Bizottság nevében tájékoztatást adtunk azokról a tervekről, melyek szerintünk tévesen jelentek meg a magyar kormány kommunikációjában. Két fontos üzenetünk lenne az európai és magyar polgárok számára a migrációval kapcsolatban.
Az egyik a migráció alakulása, mely azt mutatja, hogy közös erőfeszítéseknek, intézkedéseknek, európai intézményeknek és tagállamoknak, köztük Magyarországnak köszönhetően a migráció szintje a válság előtti szintre csökkent.
A másik nagyon fontos dolog, amikor az Európai Unió vezetői találkoztak az Arab Liga vezetőivel. Az Európai Unió szakdelegációjában ott volt a magyar kormányfő és az Európai Bizottság elnöke, akik egy álláspontot képviseltek.
Ennél magasabb szintű delegáció nem létezhet az Európai Unió részéről és egyértelműen azt képviseltették és fogadtatták el, hogy közösen lépnek fel az illegális migráció megfékezésére, a csempészbandák megakadályozására és felszámolására
- emelte ki. Hozzátette: ennek a nyilatkozatnak a megfogalmazásában a magyar kormány is aktívan részt vett és befolyásolta.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ