Cropped landscape
Külföld
Salát Gergely: Nem történt előrelépés a Koreai-félsziget atommentesítését illetően
2019-02-2720:49
Második alkalommal találkozott hivatalosan az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője, ezúttal Vietnamban. A csúcstalálkozó legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e áttörést elérni Észak-Korea nukleáris leszerelése és a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében. Salát Gergely, Kína-kutató az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: ellentétesek az érdekek és a szándékok, ezért nem vennék mérget arra, hogy jutnak egymással valamire.
Salát Gergely kiemelte: az első 2018 júniusában történt találkozó óta nem nagyon történt előrelépés a Koreai-félsziget atommentesítését illetően.
Kiderült, hogy még az atommentesítés alatt is teljesen mást ért a két fél.
Hozzátette: Trump nyilván azt gondolja, hogy az összes atombombáját azonnal szerelje le Észak-Korea vagy esetleg adja át Amerikának. Ezzel szemben Kim Dzsongun pedig egy sokkal tágabb, a dél-koreai országrészre vonatkozó atomfegyver-mentesítésben is gondolkodik és olyan jellegű biztonsági garanciákban, melyeket az USA valószínűleg nem fog neki megadni.
A találkozó másik központi témája a koreai háború lezárása, mely békeegyezmény helyett fegyverszünettel ért véget. Ezzel kapcsolatban Salát Gergely elmondta: nyilvánvalóan nem fognak békeszerződést kötni, mert ez nem egy észak-koreai-amerikai békeszerződés, hanem benne kéne lennie Dél-Koreának, Kínának és az ENSZ-nek is.
A jelentősége az lenne, hogy papíron lezárja a háborút. Azonban a konfliktust és azt a problémát, hogy Észak-Korea atomfegyverek által látja biztosítva a biztonságát, nem oldaná meg egy békeegyezmény sem
- fogalmazott.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ