Cover
Külföld
Takács Szabolcs: Brüsszel beismerte, hogy a magyar kormány kritikái valósak
2019-02-2620:12
Semmiféle jogi garancia nincs arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság nem nyújt be jogszabály tervezetet a humanitárius vízum bevezetésére – reagált Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában az Európai Bizottság azon állítására, miszerint nem tervezik a humanitárius vízum bevezetését. A politikus szerint a bizottságnak a magyar kormány tájékoztató kampányára válaszul született közleménye beismerés annak, hogy a magyar kormány által megfogalmazott brüsszeli kritikák valósak.
Az Európai Bizottság hitelességéről azért sok mindent elmond az, hogy az Európai Unió legsikertelenebb öt évét tudja maga mögött. Egyrészt nem tudott egy hiteles migrációs politikát kialakítani, amivel megvédené Európa biztonságát. Hagyta azt is, hogy az egyik legfontosabb tagállam az Egyesült Királyság elhagyja az uniót és egy elhibázott nyilatkozattal évekre hidegre tette a nyugat-balkáni bővítési perspektívát - magyarázta Takács Szabolcs. 

Kiemelte: ritkán örülünk annak, ha az Európai Bizottság megszólal, de ma gyakorlatilag beismerték azt, amit napokkal ezelőtt még tagadtak. Vagyis a magyar kormány plakát kampányában megfogalmazott intézkedések igenis léteznek.
Az Európai Parlament szavazott a humanitárius vízumról, de ez nem lesz kötelező és a Bizottság sem akar előterjesztést tenni. 

Semmilyen garancia nincs arra, hogy amit most állít a Bizottság, azzal szemben nem fog másképp cselekedni. Azt ígérik nem lesz jogszabály tervezet, azonban az Európai Bizottság ígéreteinek nem lehet hinni - mondta ezzel kapcsolatban az államtitkár. 

Takács Szabolcs kitért a migránsbankkártyákra is, amellyel összefüggésben megjegyezte: már a kártyák kiadását is támadjuk. 

Ez egy olyan eszköz, amely arra ösztönöz, hogy minél többen jöjjenek Európába. Hiszen van egy olyan pénzügyi mechanizmus, amely segíti az Európában történő további mozgásukat
-emelte ki. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ