Cropped landscape
Külföld
Svédország nem hajlandó segítséget nyújtani a Szíriában elfogott svéd dzsihadisták visszatéréséhez
2019-02-2506:40
Svédország nem hajlandó segítséget nyújtani a Szíriában elfogott állampolgárai visszatéréséhez, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakoztak - jelentette be Stefan Löfven svéd miniszterelnök az STV közszolgálati televízió műsorában vasárnap.
"Nem. Következetesek voltunk ebben a kérdésben. Svédország és a külügyminisztérium is 2011 óta nem tanácsolja a térségbe történő utazásokat. Azok, akik mégis megteszik ezt, ne számítsanak Svédország semmiféle konzuli segítségére" - hangsúlyozta a kormányfő. A miniszterelnök ugyanakkor ellenezte, hogy az iszlamistákat megfosszák svéd állampolgárságuktól, mert ez szerinte ellentétes lenne a nemzetközi joggal. 

Donald Trump amerikai elnök február 16-i Twitter üzenetében azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet kezére került szélsőségeseket elengedik, ha származási országuk nem fogadja vissza őket. Trump egyben felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el. 

A svéd titkosszolgálat (SAPO) szerint 2012 óta háromszázan hagyták el a skandináv államot, hogy Irakban vagy Szíriában csatlakozhassanak az olyan dzsihadista szervezetekhez, mint az Iszlám Állam. A SAPO közölte azt is, hogy 18 és 30 év közötti fiatalokról van szó, akik a királyság területén születtek, s egyik, vagy mindkét szülejük bevándorló. A titkosszolgálat hozzátette: mintegy százötvenen közülük visszatértek Svédországba.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ