Cropped landscape
Külföld
Soros-lobbi a svéd támadások mögött
2019-02-2510:05
Liberális Soros-lobbistákként jellemezték a Magyar Hírlapnak svéd bevándorlásellenes politikusok a Fidesz kizárását követelő néppártiakat. Az érintettek valóban a milliárdos szövetségeseinek számítanak. 
A múlt héten az Európai Néppártban (EPP) a svédek mentek a legmesszebb a Fidesz és Orbán Viktor kormányfő bírálatában. A jobbközép pártcsalád több vezetője elítélte a magyar kormány tájékoztató kampányát – igaz, a Bundestag bajor alelnöke védelmébe vette –, de csak a svédek javasolták a Fidesz kizárását. Ulf Kristersson, a Mérsékeltek (Moderaterna) elnöke, és Peter Kullgren kereszténydemokrata (KD) párttitkár egyaránt azt nyilatkozta a TT svéd hírügynökségnek, hogy a magyar kormánypárt „alapvető kérdésekben” megy szembe az EPP alapelveivel. A két politikus a George Soros alapítványa által is támogatott Freedom House jogvédő szervezet jelentésére is hivatkozott. Nem meglepő, hogy a magyar kormány és több szakértő által is élesen bírált jelentést készpénznek veszik a svéd néppártiak, hiszen négy EP-képviselőjük közül hárman is rajta vannak azon a néhány éve kiszivárgott listán, amely Soros szövetségeseit gyűjtötte össze. A negyedik képviselő csak azért maradt le, mert ő a tavaly őszi parlamenti választások után váltotta le a stockholmi törvényhozásba bekerült elődjét, aki rajta volt a Soros-listán.

Néppárti forrásból a lap úgy tudja, a héten nem kerül sor a svédek által kezdeményezett rendkívüli ülésre, így az Európai Tanács március 21–22-i ülése előtti néppárti csúcs lesz az első fórum, ahol tovább tudnak lépni. A kizárási indítványhoz öt ország hét pártjának támogatása szükséges.

A néppártiaktól jobbra álló, bevándorlásellenes erők nem értenek egyet a Magyarországgal szembeni támadásokkal. Björn Söder, a Svéd Demokraták (SD) parlamenti képviselője úgy fogalmazott a Magyar Hírlapnak: az SD nem avatkozik bele az EPP belügyeibe, ha van okuk érdemben bírálni a magyar kormánypártot, akkor tegyék meg, mindenesetre a jelenlegi kritikák inkább a liberális baloldal politikai kampányának a részei, amit sajnos a svéd néppártiak is, úgy tűnik, fenntartások nélkül támogatnak. Gustav Kasselstrand, az Alternatíva Svédországnak (AfS) elnöke úgy fogalmazott: a Néppárt konzervatív pártjait már régen meggyengítette és „pacifikálta az új liberális burzsoázia”. Tiszteletre méltónak nevezte – és sok sikert kívánt hozzá –, hogy a Fidesz megpróbálja „megfordítani a hajót”, de mára – néhány kivételtől eltekintve – az EPP egy „gyáva és liberális csoporttá vált, amely átvette a balliberális világnézetet, a baloldal és George Soros érdekeit képviseli”. Kasselstrand felhívta a figyelmet, hogy a svéd tagpártok élen járnak az Orbánnal szembeni liberális lejárató kampányban.

Időközben a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége érthetetlennek nevezte a magyar családtámogatással szembeni svéd baloldali és liberális indulatokat.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ