Cropped landscape
Külföld
Heti terror: Egy új terrorista központ jöhet létre a világban
2019-02-2520:59
Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője átjutott Szíriából Irakba és onnan folytatja a hozzá hasonlóan elszökött dzsihadisták mozgósítását. Nehéz lesz a béke helyreállítása mindkét országban, hiába győzték le a terrorszervezetet. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az ECHO TV Heti terror című műsorában elmondta: feltételezik, hogy a szíriai oldalról nagyon sokan átszöktek Irakba és ott megpróbálják újraéleszteni a terrorszervezetet.
A reggeli lapok arról számoltak be, hogy a dzsihadisták tegnap éjszaka és ma hajnalba már két nagyobb támadást is végrehajtottak Irakban.

Megtámadtak egy kőolaj-finomítót és a biztonsági őrökkel három órán keresztül tűzharcot folyattak
- ismertette Georg Spöttle. Hozzátette: három óra hosszú idő, ami azt jelenti, hogy jól felkészült és felfegyverzett terroristák voltak. Ezen felül végrehajtottak egy emberrablást is.

Georg Spöttle szerint lehet látni, hogy Iraknak újra a veszélyes része lesz Anbar tartomány, ahol az amerikaiaknak is majdnem beletört a bicskája. Ez a tartomány mindig is a szunnita felkelőknek, a vahabistáknak és a szalafistáknak a fellegvára volt.
Feltételezhető, hogy ott jelen vannak olyan radikális emberek, akik részt vettek az amerikaiakkal szembeni ellenállásban.
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kiemelte: egy évvel ezelőtt Ursula von der Leyen, német védelmi miniszter azt mondta, hogy "az Iszlám Államot szétvertük, de a létrejött struktúrákon nem tudtunk változtatni". Hozzátette: tökéletesen biztos abban, hogy az Iszlám Államot szét fogják verni, azonban abban is biztos, hogy 

pár éven belül létre fog jönni egy új terrorista központ a világban, mert a terrort kiváltó okokat a világ nem tudta megszüntetni.

Fontos dolog, hogy amikor az amerikaiak bementek Irakba, a szunnitáknak fizetést ígértek, melyet nem kaptak meg. Ennek hatására a szunnita tiszti kar egy jelentős része átállt a túloldalra
- fogalmazott.

Gantner Barnabás műsorvezető azon kérdésére, felkészült-e az iraki hadsereg egy újabb Iszlám Állam létrejöttére Nógrádi György elmondta: az iraki hadsereg az esetek többségében semmire nem volt jó. Az iraki vezetők rendszeresen nyilatkoznak, hogy most már hamarosan átveszik a szerepet, de nem tudták azt átvenni és a síita-szunnita ellentéteket sem tudták feloldani. Irak, mint egységes állam, a működésképtelenség szélén van és addig marad egyben, amíg a térség és a nagyhatalmak úgy akarják.
Az iraki hadsereg alkalmas arra, hogy helyi erőkkel szemben fellépjen, de jól képzett gerillák elleni fellépésre alkalmatlan, annak ellenére, hogy nyugati kiképzést kaptak és modern, amerikai fegyvereik vannak
- emelte ki. Elmondta: sokszor előfordult, hogy a legmodernebb amerikai haditechnikát egyszerűen otthagyták a csatatereken, melyeket megszerzett az Iszlám Állam.

Ez az iraki hadsereg ma nem alkalmas annak a feladatnak az ellátására, mely a kötelessége lenne.
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ