Cropped landscape
Külföld
Európai Unió: Mindenképp el kell kerülni a külföldi katonai beavatkozást
2019-02-2514:39
A válsághelyzet ellenére mindenképp el kell kerülni a külföldi katonai beavatkozást Venezuelában - szögezte le hétfőn az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője.
"Békés, demokratikus politikai átmenetre van szükség, a helyzet Venezuela általi megoldására" - mondta Maja Kocijancic újságírói kérdésre válaszolva.
    
"Ez egyértelműen kizárja az erő alkalmazását" - tette hozzá.
    
A szóvivő emellett ismételten szabad, átlátható és tisztességes elnökválasztás mielőbbi kiírását követelte.
    
Vasárnap Josep Borell spanyol külügyminiszter kijelentette: országa nem támogatna és határozottan elítélne bármiféle külföldi katonai beavatkozást.
    
Venezuelában hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök és a magát ideiglenes államfőnek kikiáltó Juan Guaidó, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott törvényhozás házelnöke között.
    
A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: az Egyesült Államokkal az élen nagyjából ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes venezuelai elnöknek, de más országok, köztük Oroszország, Kína és Törökország Madurót támogatják.
    
A politikai belharc egyik színtere a nemzetközi segélyek bejuttatása a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő dél-amerikai országba.
    
Juan Guaidó bejelentette, hogy hétfőn találkozni készül Kolumbiában Mike Pence amerikai alelnökkel, hogy egyeztessenek, s minden "lehetőséget nyitva tartsanak" a venezuelai demokrácia helyreállítása érdekében. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem zárta ki az Egyesült Államok katonai beavatkozásának lehetőségét.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ