Cropped landscape
Külföld
A politika az idei Oscaron is ellopta a show-t
2019-02-2514:51
Átadták a 91. Oscar-gála díjait, amely a filmek mellett idén is a politikáról szólt. A szobrocskákat a genderidentitás, a mexikói határfal, Donald Trump és a feketék árnyékában osztották ki, volt olyan azonban, aki racionális maradt és kijelentette, nem a kvótahelyek feltöltése miatt kellene embereket jelölni, hanem azért, mert tényleg jók. A liberalizmus egyik legnagyobb ünnepét idén is a téboly uralta. 
A legjobb film majdnem a Csuklyások (BlacKkKlansman) lett, de aztán mégsem, helyette viszont megkapta a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat. A félsikeren felbuzdulva a film rendezője, Spike Lee sértődött hangvételű beszédében kioktatta az amerikaiakat azzal kapcsolatban, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztáson mindenképpen bojkottálni kel majd Donald Trumpot.

A 2020-as elnökválasztás hamarosan itt van. Mozgósítanunk kell magunkat, legyünk mindannyian a történelem jó oldalán. Választanunk kell a szeretet és a gyűlölet között. Tegyük hát azt, ami helyes
– mondta felháborodott beszédében a rendező, aki a díjat szorongatva már biztosan nem emlékezett arra, hogy korábban azt mondta, ebben a rasszista világban a feketék csak tízévente egyszer kapnak Oscar-díjat. Sőt, korábban azon véleményének is hangot adott, hogy a feketéknek nincs szavuk a világban, kivéve, ha a filmiparban tevékenykednek.

Javier Barden szintén kitett magáért. Spanyol nyelvű beszédében a színész a mexikói határfalat ekézte, miközben Angela Bassett színésznővel az oldalán bemutatta a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltjeit. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat végül a mexikói Roma című alkotás vitte el. A filmet Jose Andres mutatta be. Az aktivista a beszédében szintén az amerikai elnöknek és a konzervatív értékeknek üzent. Közölte, “a Roma arra a megértésre és könyörületre emlékeztet miket, amivel a láthatatlan embereknek tartoztunk az életünkben: a bevándorlóknak és a nőknek, azoknak, akik előre viszik a világot”.

Ebbe a buliba Hillary Clinton is beszállt a Twitteren, nem mintha bárki kérdezte volna, vagy bármi köze is lenne az Oscar-díjakhoz. Clinton a közösségi oldalon méltatta Adres beszédét a következővel:

A bevándorlók és a nők viszik előre a világot! Jól mondta!
Nemrég Jose Andres egyébként olyan pólóban jelent meg a nyilvánosság előtt, amire az volt írva: A bevándorlók etetik Amerikát. A ruhadarabot véletlenül pont Donald Trump évértékelőjére vette fel.

A legjobb rendezőnek járó díjat szintén a Roma rendezője Alfonso Cuarón vitte el, aki a beszédében azt hangsúlyozta,hogy a filmeseknek felelősségük van abban, hogy arra is figyeljenek, amire mások nem, mint ahogy a Romában is egy bejárónőt tett meg főszereplőnek.

A műsor legelején egyébként Maya Rudolph, a Szolgálólány meséjének színésznője is beleállt egy kicsit Donald Trumpba és kijelentette:

A mai estének nincsen háigazdája, nem lesz legnépszerűbb film kategória, és Mexikó nem fizet a határfalért.
A gender-ügyet az este folyamán a Trónok harcából ismert Emilia Clarke hozta be a díjátadóra. Kifejtette, hogy az általa játszott karakter (Khaleesi) a legfelsőbb bíróság egyik bírójára, Ruth Bader Ginsburgre emlékezteti, aki nőként az egész életét a nemi hovatarozás alapján történő megkülönböztetés elleni harcnak szentelte. 

Khaleesi nem lehet jobb nála… Ginsberg bíró, ha valaha kölcsön akarja kérni a sárkányokat, hívjon fel!
– mondta.

Nem mindenki vesztette el teljesen az eszét azért Hollywoodban. A maláj színésznő, Michelle Yeoh beszédében arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy szép dolog ugyan aggódni a kisebbségekért, de a jelöléskor nem szabad csak azért pozitívan megkülönböztetni a nemet, a szexuális hovatartozást, vagy az etnikai hovatartozást, hogy ezzel színesebbnek tüntessék fel a jelöltek listáját. Szerinte kizárólag a film és a benne szereplő karakterek és színészek teljesítménye lehetne a fő szempont. 

Szerintem idén nem volt túl sok kiemelkedően jó női szerep, de nagy szükségünk lenne rájuk. Csalódtam, hogy nem jelöltek női rendezőket, de ez nehéz dolog. Nagy a verseny. Szerintem sokszor nem kellene csak azért jelölnünk valakit, mert meg kell tölteni a kvótákat, azért kellene jelölnünk, mert egy adott film, vagy karakter magáért beszél
– mondta Yeoh.

Egyébként ha már a nemi egyenlőségénél tartunk, a Nike is kitett magáért az Oscar-gálán, most mutatták be ugyanis legújabb reklámjukat. A Serena Williams által narrált Álmodj őrültebbet (Dream Crazier) című műalkotás természetesen a női sportolókról szól. Nem mintha baj lenne a női sportolókkal, és le a kalappal az elért eredmények előtt, de valljuk be, nem lehet véletlen, hogy ezt is éppen itt mutatták be. Főleg annak ismeretében, hogy tudjuk, a Nike nem kimondottan a konzervatív Trump adminisztráció támogatója.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ