Cropped landscape
Külföld
Francia filozófus: A migráció első áldozatai a zsidók
2019-02-2420:03
Alain Finkielkraut franci filozófus is úgy látja: a migráció a legfőbb kérdés ma Európában. A francia filozófussal a Die Welt készített interjút a héten. Ebben Finkielkraut leszögezte: teljes nonszensz volt Angela Merkel német kancellár részéről, hogy a kontinenst azzal hitegette: "wir shaffen das", azaz "megcsináljuk".
A németek végre el akarták érni, hogy erkölcsileg feddhetetlenné váljanak. Ezzel azonban a zsidóknak okoztak kárt. Ők ugyanis az elsődleges szenvedői annak, hogy egyre több és több migránst engednek be az országba.
A filozófus maga egyébként "felelősségteljes, szigorú" bevándorláspolitika mellett érvel, mivel szerinte a migránsok integrációja egyre nehezebbé válik. A folyamatos bevándorlás pedig egy olyan állapotot eredményezhet, hogy már fordítva fog történni az integráció, és a franciáknak kell majd alkalmazkodniuk a muszlimokhoz.

Múlt szombaton Finkielkraut-ot egy antiszemita demonstráló inzultálta a sárgamellényes tüntetésen, de mint kiderült, az illető egy iszlamista szélsőséges volt. Mint mondta, sokan próbálják meggyőzni az embereket, hogy az egyre terjedő antiszemitizmust voltaképpen az újjáéledő nacionalizmus eredményezi. A filozófus szerint azonban nem erről van szó: azok a bevándorlók szítják ezeket az indulatokat, akik meg vannak győződve arról, hogy Franciaország nemsokára muszlimmá válik.

Finkielkraut ugyanakkor figyelmeztet: ha így folytatódik Nyugat-Európában a társadalmak átalakulása (amely többnyire akaratukon kívül történik), akkor sajnos eljuthatunk arra a pontra, hogy az antiszemitizmus is pusztán egy marginális problémává töpörödhet majd.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ