Cropped landscape
Külföld
Brüsszel letagadja, miközben már decemberben megszavazták és készítik elő a migránsvízumot
2019-02-2413:03
A Fidesz szerint bár Brüsszel tagadja, de már tavaly decemberben elfogadta az Európai Parlament a migránsvízumról szóló előterjesztést. Deutsch Tamás, a párt európai uniós képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten azt mondta, brüsszeli "füllentéscunami" indult el, a brüsszeli bürokraták megpróbálják letagadni a migránsvízum bevezetésére vonatkozó előterjesztést.
A valóság a képviselő elmondása szerint az, hogy az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselőinek támogatásával 2018. december 11-én a parlament elfogadta a "migránsvízum" bevezetését célzó előterjesztést. Ezzel egy olyan rendszert hoznának létre, amely szerint az unió tagállamának nagykövetségén jogosult egyszeri belépésre jogosító vízumot kapni még a menedékkérelmi eljárás lefolytatása előtt. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az unióba érkező bevándorlók 90 százaléka gazdasági bevándorló volt az elmúlt 3,5 évben. 
A brüsszeli bürokraták úgy akarják legalizálni a folyamatot, hogy a gazdasági bevándorlókat menekülteknek akarják "kikiáltani", ezzel a mostani menekültkérelmek elbírására vonatkozó rendszert teljesen felborítanák. Mint kifejtette: a gazdasági bevándorlókra vonatkozó szigorú szabályok helyett a menekültekre vonatkozó megengedőbb szabályokat akarják alkalmazni. Ez Deutsch Tamás elmondása szerint nem csak veszélyes, de katasztrofális elképzelés. 

Hozzátette: Afrikában 70 millió ember van úton, akik az unióba akarnak bejutni, ez az intézkedés meghívólevél számukra. A képviselő közölte: a Fidesz-KDNP és a kormány álláspontja, hogy nem menedzselni kell a bevándorlást, vagy jogi "hókuszpókuszokkal" legálissá, könnyebbé tenni, hanem nemet kell rá mondani.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ