Cropped landscape
Külföld
Az igazságügyi törvényeket módosító kormányrendelet ellen tüntettek Romániában
2019-02-2420:00
Az igazságügyi törvényeket módosító néhány napja elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen rendeztek tüntetést vasárnap Bukarestben és Románia több nagyvárosában kormányellenes civil szervezetek, amelyhez egyes ellenzéki pártok is csatlakoztak.
A bukaresti kormány székháza előtti téren több ezer demonstráló követelte a kormányrendelet visszavonását, amely szerintük politikai felügyelet alá vonja az igazságszolgáltatást. A tömeg az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt éltette, illetve a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) vezető Liviu Dragnea pártelnök és a kormány lemondását követelte és előrehozott választásokat sürgetett. A demonstrálók szolidaritásukat fejezték ki a bírákkal és ügyészekkel, akik pénteken az ország több városában néma tüntetéssel, munkabeszüntetéssel tiltakoztak a megkérdezésük nélkül, titokban előkészített jogszabály ellen. 

A csendőrség közölte, hogy a - közösségi oldalakon szervezett - bukaresti demonstráció törvénytelen, és a csendőrség mindent megtesz a közrend fenntartásáért. A román média beszámolói szerint Nagyszebenben, Kolozsváron és Jászvásáron is ezrek vonultak utcára, illetve Románia számos más városában is tüntettek az ellenzéki szervezetek az igazságszolgáltatás függetlenségét féltő, kormányellenes jelszavakkal. A bukaresti kormány kedden fogadott el azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet a tavaly hatályba lépett új igazságszolgáltatási törvények újabb módosításáról. 

A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, holott a tavalyi reform egyik fő alapelve volt az ügyészi és a bírói pálya szigorú szétválasztása. A rendelet egy másik előírásával a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló speciális vádhatóságot - amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre - kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól. 

Szerdán az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a kormány rendeletével szemben, és felszólította Romániát, mielőbb térjen vissza az igazságszolgáltatási reformok útjára, és tartózkodjon az eddig elért eredmények eltörlésétől. A kormány sajtóirodájának vasárnapi közlése szerint Viorica Dancila kormányfő hétfőre konzultációra hívta a bírák és ügyészek szervezeteit, ám azok azzal utasították el, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem alku tárgya.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ