Cropped landscape
Külföld
Nem kaphatnak támogatást az abortuszt végző klinikák
2019-02-2309:01
A Fehér Ház új rendelkezése értelmében az abortuszt végző klinikák a jövőben nem pályázhatnak szövetségi támogatásokra.
A Védd az életet nevű rendelkezés értelmében a női betegeket és betegségeket kezelő, valamint családtervezéssel foglalkozó egészségügyi intézmények nem hajthatnak végre művi terhességmegszakítást, és nem küldhetnek pácienseket abortuszt végző klinikákra sem. Ahogyan a pénteken végső formába öntött rendelet fogalmaz: "fizikailag és pénzügyileg" egyaránt el kell különülniük az abortusz-klinikáktól annak érdekében, hogy a családtervezési támogatási alapokhoz pályázatot nyújthassanak be. 
 
Azok a klinikák, amelyeken abortuszt végeznek, egyáltalán nem pályázhatnak szövetségi támogatásokra. Az abortuszokat, mint a családtervezés egyik eszközét biztosító Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű szervezet által működtetett klinikák így jelentős szövetségi támogatástól esnek el. "Ez a rendelkezés évente mintegy 60 millió adófizetői dollártól foszthatja meg a Planned Parenthoodot" - közölte a Fehér Ház döntésének nyilvánosságra kerülése után Twitter-bejegyzésében a Susan B. Anthony List nevű, országos abortuszellenes csoport vezetője. Marjorie Dannenfelser, a szervezet elnöke hangsúlyozta: "a Védd az Életet rendelkezés egyetlen centtel sem rövidíti meg a családtervezési alapokat, hanem az adófizetők dollárjait olyan intézményekhez csoportosítja át, amelyek gondoskodnak a nők egészségéről, de nem hajtanak végre abortuszt".          
 
Tony Perkins, a konzervatív Családkutatási Tanács elnöke azt emelte ki, hogy "az új rendelkezés egyértelmű határt húz a családtervezési programok és az abortusz között". Perkins szervezete szerint a családtervezésnek nem lehet eszköze az abortusz.  
 
Donald Trump döntését konzervatív és abortuszellenes csoportok már régóta szorgalmazták. Hangjuk az elmúlt hetekben felerősödött, elsősorban a New York államban már elfogadott és Virginiában egyelőre csak vitára bocsátott abortusztörvény miatt. 
 
Az új rendelkezés ugyanakkor az abortuszpárti szervezeteket és közszereplőket felháborította. A Planned Parenthood szervezet elnöke, Leana Wen "lelkiismeretlennek" és "etikátlannak" minősítette Twitter-bejegyzésében. Letitia James, New York államügyésze pedig - szintén mikroblog-bejegyzésben - "veszélyesnek és fölöslegesnek" nevezte a döntést.      
 
A rendelkezés 120 napot ad az érintett egészségügyi intézményeknek, hogy alkalmazkodjanak az előírásokhoz.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ