Cropped landscape
Külföld
Novák Katalin: A kanadai konzervatívok számára modell a magyar családpolitika
2019-02-2206:14
A kanadai konzervatívok nagy érdeklődést tanúsítanak a magyar családpolitika iránt, számukra ez modell - tájékoztatta a Kanadában tárgyaló Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-t telefonon.
A háromnapos látogatáson Kanadában tartózkodó Novák Katalin Ottawában és Torontóban folytatott megbeszéléseket a kanadai Konzervatív Párt vezető személyiségeivel, előadást tartott a tekintélyes Cardus Intézetben a magyar családpolitikáról és találkozott a magyar diaszpóra képviselőivel is.
    
Az államtitkár az MTI-nek elmondta: a kanadai konzervatívok kifejezetten keresik a kapcsolatot a Fidesszel, ezért találkozói és tárgyalásai egyúttal arra is alkalmasak, hogy a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökeként erősítse a két párt közötti kapcsolatokat is.
    
Novák Katalin mások mellett tárgyalt Lisa Raittal, a Konzervatív Párt helyettes vezetőjével, Candice Bergennel, a párt parlamenti frakcióvezetőjével, Andrew Bennettel, a korábbi konzervatív kabinet miniszterével, Ed Fast korábbi kereskedelmi miniszterrel és Michelle Rempellel, az ellenzékben lévő konzervatívok árnyékkormányának bevándorlásügyi vezetőjével is.
    
Az MTI-t tájékoztatva Novák Katalin kiemelte: a kanadai konzervatívok érdeklődtek a fiatalokat és a családalapításra készülőket segítő magyar intézkedések részletei iránt is, és sokat kérdeztek arról, hogyan lehet az adórendszer révén segíteni a gyermekvállalást és általában a fiatal családokat.
    
Michelle Rempel bevándorlásügyekért felelős árnyékminiszterrel az államtitkár a migráció kérdéseit vitatta meg. "Bár Kanada hagyományosan bevándorló ország, ugyanakkor náluk is fenyeget a rendezetlen és ellenőrizetlen bevándorlás, amely integrációs problémákat vet fel" - fogalmazott eszmecseréiről Novák Katalin. Elmondta, hogy a kanadai Konzervatív Párt - amely az ősszel tartandó választásokon jó eséllyel ismét kormányra kerülhet - szintén az erős határvédelem híve.
    
Novák Katalin helyi idő szerint csütörtökön este a torontói Szent Erzsébet templomban megnyitotta a keresztények üldözéséről szóló magyar kiállítást, és találkozott a magyar diaszpóra képviselőivel is. Egyúttal ellátogatott a magyar kormány támogatásával most épülő diaszpóra missziós központba.
    
"Tavaly indult el a Köldökzsinór programunk, amelynek köszönhetően a Kanadában született magyar gyermekek is jogosultak egyszeri támogatásra és babakötvényre, és ez nem is az anyagiak miatt fontos, hanem mert a kanadai magyarok érzik az anyaország támogatását" - hangsúlyozta az MTI-nek Novák Katalin államtitkár.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ