Cropped landscape
Külföld
Nyomoznak Romániában Frans Timmermans ellen
2019-02-2111:13
Az Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya (SIIJ) eljárást indított az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, a bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos, Frans Timmermans ellen Romániában. A vádak alapján az európai szocialisták (PES) csúcsjelöltje meghamisíthatta az EB által készített, a román igazságszolgáltatás reformját nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) 2018-ra vonatkozó jelentését - írja az Origo.
Az Európai Bizottság november 13-án hozta nyilvánosságra a román igazságügy helyzetéről szóló, 2018-as jelentését. Akkor a romániai Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) plénuma úgy reagálta rá, hogy a jelentés ténybeli tévedéseket tartalmaz, például azt, hogy a CSM nyomást gyakorolt a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszékre (a legfelsőbb bíróság romániai megfelelője, Magyarországon Kúria).

Viorica Dăncilă kormányfő szerint pedig olyan ajánlásokat tartalmaz, amelyek megszegnek a parlament által megszavazott és az alkotmánybíróság által érvényesnek tekintett törvényeket, ami az ország szuverenitásának megsértését jelenti, és áthágja az Európai Unió alapszerződését.

A legújabb fejlemények alapján azonban úgy tűnik, hogy nem a jelentés fogalmazásakor történtek ténybeli tévedések, hanem inkább szándékosan meghamisították a dokumentum tartalmát. Emiatt a romániai Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya (SIIJ) eljárást indított a szocialisták csúcsjelöltje, Soros György megbízható embere, Frans Timmermans ellen.

A jogi eljárás megindítását közlő dokumentumot szerdán hozta nyilvánosságra az Igazságszolgáltatás Világa (Lumea Justiţiei) nevű jogi szakportál honlapja, a luju.ro. A dokumentum iktatási száma a következő: 295/P/2019.

A bűnvádi iratban szerepel még Vera Jourova, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa, Angela Cristea, az Európai Bizottság Romániai Képviseletének a vezetője és Augustin Lazăr legfőbb ügyész neve is.

Az iratot Adina Florea, a constanțai Fellebbviteli Bíróság ügyésze ellenjegyezte, aki a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészég (DNA) következő vezetője lehet.A sajtóban megjelent információk szerint ugyanis támogatja őt ebben Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Az Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya által megfogalmazott feljelentés a következőkkel vádolja Timmermanst, Jourovát, Cristeát és Lazărt:
bűnszervezet létrehozása, közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, és hamis információk közlése a Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) kapcsán
A bűnvádi irat alapján valamennyi vád összefüggésben áll az MCV-jelentés meghamisításával, amit a fenn említett négy személy követhetett el.

Kedden Cătălin Rădulescu, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője azt mondta:

Frans Timmermans nyomást próbál gyakorolni a román igazságszolgáltatásra annak érdekében, hogy a hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással vádolt Laura Codruţa Kövesit, a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét felmentsék a vádak alól.
Kövesinek egyébként 18 bűnügyi aktában szerepel a neve.

Mindezen vádak ellenére ugyanis Timmermans azt akarja elérni, hogy a DNA volt vezetőjét nevezzék ki a létrehozandó Európai Ügyészség (EPPO) élére, főügyészi minőségben.Ehhez azonban szükséges Kövesi felmentése, ennek érdekében pedig – Cătălin Rădulescu szerint – Timmermans beavatkozik Románia belügyeibe.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ