Cropped landscape
Külföld
Hánykolódó hajóról mentettek ki menekülteket a görög hatóságok
2019-02-2114:27
Huszonegy migránst mentett ki a görög parti őrség egy Égei-tengeren hánykolódó hajó fedélzetéről, az ország északkeleti részében pedig kilenc menedékkérőt vettek őrizetbe, akik egy autóban rejtőztek el - közölték görög hatósági források csütörtökön.
A Szamothráki szigete és az északkelet-görögországi Alekszandropolisz kikötője között sodródó hajóra a hatóságok a fedélzeten lévők segélykérő telefonhívása után találtak rá.
    
Az autóba rejtőzött szíriaiakat és afgánokat az ország északkeleti, szárazföldi részén található Trákia régiójában vették őrizetbe. A gépjármű tulajdonosát, egy húszéves szíriait embercsempészet gyanújával letartóztatták. Az autó Törökország felől lépett az országba, és nyugat felé tartott.
    
A legtöbb illegális bevándorló az Égei-tenger keleten fekvő szigetei felől közelíti meg a görög partokat, míg a hosszabb, északi útvonalat kevesebben választják.
    
A 2016-ban megkötött EU-török migrációs megállapodás keretében az Európai Unió bárkit visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és ott nem kap vagy nem is kér menekültstátust. Görögország égei-tengeri szigeteinek menekülttáboraiban január végén közzétett hivatalos adatok szerint 14 700 embert szállásoltak el.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ