Cropped landscape
Külföld
Galló Béla: A bevándorlás a megszokott európai bérszínvonal lenyomásához vezethet
2019-02-2121:00
A nemzetállamok Európája erős játékos lehet a globális játszmában – jelentette ki Galló Béla az ECHO TV Brüsszel - Európa választ című műsorában. A politológus felhívta a figyelmet arra, hogy Európa a tagállamok szuverenitásának megőrzésével is lehet egységes.
Galló Béla arra a kérdésre, Európának szüksége van-e bevándorlókra úgy fogalmazott: 510 millió a lakosságlétszáma az Európai Uniónak és a világ GDP-jének 30 százalékát adja. Ez az európai népesség köztudottan öregszik. Ebből az következik az előrelátó profitstratégák részéről, hogy egy piacot is kell pótolni a beözönlő emberek mennyiségével, mert ők potenciális fogyasztók lesznek.
Én nem értek ezzel egyet és tükrözi az én értékvilágomat, de ez egy racionális döntés
- fogalmazott. Kiemelte: ennek komoly ára van. Például a hagyományos európai értékek és társadalmi létezésmódok felrúgása, melyek közül a terrorizmus csak egy probléma. Itt sokkal mélyebb dolgokról is szó van.
Úgy gondolom, hogy a piacbővítés társadalmi, szociális ára, ha Európa egészét nézzük, akkor összehasonlíthatatlanul deficites lesz. Sokkal jobbnak tartanám, ha belülről bővülne az Európai Unió népessége
- jelentette ki. Hozzátette: egy másik szempont, hogy a bevándorlás a megszokott európai bérszínvonal lenyomásához vezethet és ez mélyen sérti a nyugat-európai alsó középosztály érdekeit.

Gantner Barnabás azon kérdésére, szét lehet-e szedni az európai uniós politizálást a hagyományos jobb- és baloldal mentén Galló Béla elmondta: bizonyos szegmensekben igen. Az a 21. században is meghatározó, hogy valaki kiviszi a piacra a munkaerejét és azt adja el vagy a tőkéjéből él. Azonban ezt egyre inkább fölülírja az előbb említett problémahalmaz.
Az a kérdés, hogy valóban az-e az európai továbbhaladás legjobb megoldása, ha Európa egy föderális logikával működik, mely egy multinacionális céglogika vagy inkább a demokráciát részesíti előnyben azzal, hogy a nemzetállamokat erősíti.
Galló Béla kiemelte: nem biztos, hogy a nemzetállamok Európája gyengébb lenne a globális játszmában, mint a föderatív Európa.
Az egységes piac eszményét, mely a globális játszmákban fontos, lehet képviselni anélkül, hogy a szuverenitásukat feladnák az országok.
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Brüsszel - Európa választ
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ