Cropped landscape
Külföld
Jézus halálán viccelődött Ausztriában egy zöldpárti képviselő
2019-02-2018:07
Nyugati szomszédunknál azon megy a vita, hogy nagypéntek csak részben legyen munkanap. A Zöldek egyik képviselője botrányos megjegyzéssel hívta fel magára a figyelmet.
Ausztriában a napokban robbant a hír, hogy nagypéntek csak félig lenne munkaszüneti nap, délelőtt dolgoznia kellene az embereknek – nagyjából ahhoz hasonlóan, mint december 24-én Magyarországon szokás. Ez természetesen komoly vitát indított el a közéletben, sokan nem akarják, hogy a vallási ünnep akár csak félig is munkanap legyen.

Fontos, hogy a változtatást nem önszántából vezetné be Ausztria jobboldali kormánya, hanem azért, mert az Európai Bíróság a múlt hónapban úgy rendelkezett, hogy az osztrák rendszer sérti az egyenlő bánásmód elvét. A kérdés azt követően került napirendre, hogy egy vallási felekezethez nem tartozó osztrák munkavállaló bírósághoz fordult azzal a követeléssel: fizessenek neki ünnepi pótlékot, mert dolgozott nagypénteken.

A félnapos munkanapot kompromisszumos megoldásnak szánta a kormány, ám komoly kritikák érték emiatt, főleg a baloldalról.

A vita akkor vett érdekes fordulatot, amikor a Zöldek (Grünen) egyik tiroli képviselője, Gebi Mair a Twitteren Jézus kereszthalálával viccelődött.
Nagypénteken délután háromkor Jézus meghalt a nevetéstől a kereszten
– írta.

A bejegyzés még a saját követői között sem váltott ki túl nagy szimpátiát, ellenben hamar híre ment az osztrák közéletben.

Az FPÖ tiroli vezetője, Markus Abwerzger szerint Mair blaszfémiát és istenkáromlást követett el a poszttal, és bocsánatkérésre szólította fel a képviselőt — írja a Kronen Zeitung.

Mair ennek eleget is tett szerdán reggel: úgy fogalmazott a Twitteren, hogy csak viccelt, és a kormányt akarta kritizálni, nem a hívőket.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ