Cropped landscape
Külföld
Bekérették a stockholmi magyar nagykövetet
2019-02-2008:56
A helyi közmédia jelentése szerint a svéd külügyminisztérium bekérette Magyarország stockholmi nagykövetét azzal a diplomáciai konfliktussal kapcsolatban, amelyet múlt héten robbantott ki a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Twitter-bejegyzése.
Orbán Viktor kormányfő évértékelője után Annika Strandhäll szociális ügyekért felelős svéd miniszter a Twitter közösségi portálon a harmincas évek Németországához hasonlította a magyar családtámogatási rendszert. Ezt követően bekérették a budapesti svéd nagykövetet, Niclas Trouvét, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pedig bocsánatkérdésre szólította fel Strandhällt. Az ügy a svéd közbeszédben is nagy port kavart, Strandhäll sok kritikát kapott, amiért megsértette a magyar kormányt.

A vita azután folytatódott, hogy egy nappal később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Echo TV Bayer Show című műsorában arról beszélt, Strandhäll nyilatkozata mutatja „azt az aberráltságot, ahová eljutottak a politikai korrektség őrületében”. 
 
Kedd este Vilhelm Rundquist a svéd külügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette a svéd közmédiának (SVT), hogy bekérették a tárcához hazánk stockholmi nagykövetét, Müller Adriennt. A beszélgetésre szerdán kerül sor, azt nem tudták megválaszolni az SVT-nek, hogy a magyar misszióvezetőn kívül ki lesz még jelen. 

A svéd rádiónak (Sveriges Radio) pedig Margot Wallström külügyminiszter sajtófőnöke, Pezhman Fivrin elfogadhatatlannak nevezte Semjén Zsolt kritikáját.

Bekérették a svéd nagykövetet a KKM-be a szociális miniszterük szavai miatt 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán közölte: bekérették Svédország budapesti nagykövetét Annika Strandhäll svéd szociális miniszter megjegyzése miatt
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ