Külföld
A libanoni kormányfő cáfolja, hogy akadályoznák a szíriai menekültek hazatérését
2019-02-1508:08
A libanoni kormányfő cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint országa azzal az indokkal akadályozza a szíriai menekültek hazatérést, hogy nincs közvetlen kapcsolata a szíriai kormánnyal - jelentette csütörtökön egy helyi televízió. 
Az LBCI libanoni közszolgálati televízió beszámolója szerint Szaad Haríri miniszterelnök hangoztatta, nem fogadják el az ilyen vádakat. Mint mondta, a libanoni titkosszolgálatok már közvetlen kapcsolatban állnak ez ügyben a szíriai hatóságokkal. Szavai szerint Libanon arra az orosz stratégiára alapoz, amely szavatolná a szíriai menekültek zavartalan, biztonságos és önkéntes alapon történő visszatérését szülőföldjükre. 
    
Haríri csütörtökön egy rendezvényen szólalt fel a libanoni fővárosban, Bejrútban, ahol megemlékeztek apja, és az ország korábbi miniszterelnökének, Rafik Haríri meggyilkolásának 14. évfordulójáról. 
    
Több mint egymillió szíriai menekültet tart nyilván Libanonban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) hivatala, a bejrúti kormány szerint ugyanakkor ez a szám eléri a másfél milliót. 
    
Haríri, aki már régóta a szíriai ellenzéket támogatja, korábban ugyanakkor számtalan alkalommal azt mondta, hogy nem fognak közvetlenül tárgyalni a szíriai kormánnyal a szíriai menekültek hazatéréséről.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ