Cropped landscape
Külföld
Nácivádak a svéd baloldaltól
2019-02-1411:13
Svéd baloldali miniszter és több napilap is hisztérikus vádakkal illette a magyar kormányt, amiért újabb intézkedésekkel segíti a gyerekvállalást. A hazánk „fasizálódásáról” író svéd újságíróról pedig kiderült, erőszakos csoportokat támogat.
Felháborodott a svéd baloldal a családtámogatási akcióterven, amit évértékelő beszédében jelentett be Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
Riasztó, ami Magyarországon történik. Most Orbán azt akarja, hogy több »valódi« magyar gyerek szülessen. Ez a politika a harmincas éveket idézi
– reagált a Twitteren Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter. A szociáldemokrata politikus, aki feministának vallja magát, aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy „a hasonló politikák milyen hatással vannak arra az önállóságra, amiért a nők harcoltak”.

Strandhäll az Aftonbladet napilap hasonló hangvételű publicisztikáját osztotta meg a közösségi oldalon. A lap szerint a bevándorlásellenes, jobboldali, populista magyar kormányfő azt akarja, hogy a nők a tűzhelynél maradjanak, üzenete pedig „kellemetlen asszociációkat” vet fel az 1930-as évek Németországával. Pernilla Ericson azzal vádolta a magyar kormányt, hogy túlhangsúlyozza az anyák szerepét az apákkal szemben, csorbítja a nők szabadságát, gazdasági függőségbe, sőt, életveszélybe sodorja őket, mivel – bár nem derül ki az érvelésből, hogyan – esetlegesen erőszakos partnerükhöz köti őket. A szerző szerint Magyarországon egyre több nő tüntet a nemi egyenlőtlenségek ellen, az ország vezetői pedig nemcsak „brutális menekültpolitikát” folytatnak, hanem nyíltan antiszemiták és muszlimellenesek, kínozzák a migránsokat a határon, betiltják a gender studiest, visszaforgatják az idő kerekét, és elnyomják a nőket.

Hasonlóan fogalmazott hétfői cikkében a Sydsvenskan szerzője, Sofia Nerbrand is, aki szerint a magyar akcióterv rátámad a nőkre, „belenéz a méhükbe”. A magyar gyermekek emlegetése Nerbrandot a „vér és föld” (Blut und Boden) szlogenre emlékezteti, a náci Németországra és „más népek kiirtásának igazolására”. Hangsúlyozta, Orbán Viktornak szégyellnie kellene magát, amiért „fehér magyar gyerekekkel” orvosolná a népességcsökkenést bevándorlók helyett. Nerbrand szerint a „Nekünk Magyarország az első” és a Donald Trump elnök által használt „Amerika az első” jelmondatok a nyugati világot „mérgező” jobboldali populizmus részei. Cikkében hivatkozott a Freedom House nemrég megjelent éves jelentésére – amely szerint hazánk már csak részben szabad – és a Sargentini-jelentésre is. Sofia Nerbrand szerint napjaink Európában nincs helye az olyan retorikának és politikának, amely a saját nemzetét helyezi előtérbe, és kizár másokat. Vonatkozó Twitter-bejegyzése alatt az internetezők több száz hozzászólásban kérdőjelezik meg az újságírónő épelméjűségét.

A hisztérikus hangnem Magyarországgal szemben nem ritka a svéd baloldalon. Az elmúlt hetekben ismét a svéd és a magyar média látókörébe került a tavaly megjelent Orbánisztán – Félelem és gyűlölet az illiberális Magyarországon című könyv szerzője. A szabadúszó újságíró Joakim Medinről, aki a mai napig turnézik a „magyar üggyel”, kiderült, hogy oszlopos tagja az erőszakos antifa mozgalomnak. A napokban a konzervatív Nya Tider is részletesen beszámolt arról, hogyan működik együtt Medin a „szélsőbaloldali erőszakszervezettel. Amióta szembesítették ezekkel a tényekkel, az aktivista–újságíró nem reagál a sajtómegkeresésekre. Magyarország „fasizálódásáról” viszont továbbra is gyakran előad.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ