Cropped landscape
Külföld
Az amerikai elnök nem zár ki egy új szerződést az INF felmondása után
2019-02-0610:38
Az amerikai elnök nem zárja ki azt, hogy az Egyesült Államok egy új szerződés megkötéséről tárgyaljon Oroszországgal, illetve Kínával és más országokkal a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) orosz-amerikai szerződés felmondása után.
Donald Trump amerikai elnök a washingtoni kongresszusban az unió állapotáról kedd este elmondott évértékelő beszédében megismételte, hogy Oroszország többször megsértette az INF-szerződés előírásait, és az Egyesült Államok ezért lép ki a megállapodásból.

"Tényleg nincs más választásunk. Talán tárgyalhatunk egy másfajta megállapodásról, Kína és mások bevonásával, talán nem, és ebben az esetben másoknál sokkal többet fogunk költeni (ilyen fegyverzetekre) vagy fejleszteni " - fogalmazott az amerikai elnök. Közölte azt is, hogy a haderő megerősítésének keretében az Egyesült Államok a legkorszerűbb rakétavédelmi rendszert fejleszti ki. Trump kiemelte, elnöksége alatt nem fognak bocsánatot kérni azért, hogy előtérbe helyezik az amerikai érdekeket.

Az Egyesült Államok a minap felfüggesztette részvételét az INF-szerződésben, arra hivatkozva, hogy Oroszország megsérti az egyezményt. Moszkva ezt tagadja, és hasonló vádakat fogalmaz meg Washington címére. Az amerikai bejelentésre reagálva Oroszország szintén felfüggesztette az INF-szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítését, Vlagyimir Putyin orosz elnök új fegyverek fejlesztésére adott utasítást, válaszul az amerikai lépésre.

Trump évértékelő beszédében közölte azt is, hogy az Egyesült Államok 2019-től amerikai űrhajósok újra amerikai gyártmányú űrhajókkal fognak repülni.

Az űrsiklóprogram befejezése, 2011 óta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA orosz űrhajókkal juttatta el asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A NASA és az orosz állami űripari vállalat, a Roszkoszmosz között megkötött szerződés azonban az idei év végén lejár. Jelenleg több amerikai cég fejleszt emberek szállítására is alkalmas űrhajókat. Augusztusban várható a Boeing űrkapszulájának, a CST-100 Starlinernek az indítása emberekkel a fedélzetén. Az űrhajót Atlas V-ös hordozórakéta állítja Föld körüli pályára. Konkurense a SpaceX űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajója, amelyet egy Falcon-9-es hordozórakéta juttat az űrbe. A Crew Dragont június-júliusban bocsátják fel űrhajósokkal a fedélzetén.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ