Cropped landscape
Külföld
Illiberális vád a német liberálisokkal szemben
2019-01-2906:46
A legtöbb német liberális pártküldött nem tulajdonított jelentőséget a vádaknak, amelyek a múlt héten Nicola Beer személyét érték; a szabad demokraták (FDP) 86 százalékos eredménnyel választották a pártfőtitkárt listavezetőjükké a májusi európai parlamenti választásokra.
A politikusnő vasárnap legyőzött ellenfele, Nadja Hirsch előzőleg aktív szerepet játszott abban, hogy a német sajtó, elsőként a Der Spiegel hamburgi hírmagazin arról cikkezzen: az FDP-pártküldötteket aggasztja, hogy Beer, valamint férje, Jürgen Illing üzletember túl szoros kapcsolatot ápol Orbán Viktor kormányfővel, volt miniszterével, Balog Zoltánnal, továbbá a Fidesszel. 
 
Sőt Beer állítólag egyszer egy berlini Orbán-ellenes tüntetést is megakadályozott. Noha néhány nappal később – a szavazáskor – kiderült ugyan, hogy ezeket az aggályokat kevesek, ha osztják a német liberálisoknál, Beer a pártfórumon tartott beszédében az első pontok között tért ki arra, „semmilyen szimpátiát nem érez Orbán úr”, illetve az „illiberális demokráciáról alkotott elképzelései” iránt. 

Éppen ellenkezőleg
– szögezte le, hozzátéve: semmilyen kapcsolata nincs a Fidesszel, ápol viszont olyan barátságokat, amelyeket az elmúlt húsz évben Magyarországon alakított ki. Jürgen Illing – aki korábban hat évig állt a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara élén, és kiterjedt magyarországi kapcsolatrendszerrel rendelkezik – tavaly maga mondta el a Budapester Zeitungnak: feleségével a magyar fővárosban keltek egybe, és a ceremónián „nagyon jó barátja”, Balog Zoltán is közreműködött mint evangélikus lelkész. 
 
Az egész ügy jelentőségét az adja, hogy az európai liberálisok – akiknek frakcióját a belga Guy Verhofstadt vezeti az uniós parlamentben – élesen szemben állnak Brüsszelben Orbán Viktor, valamint általában a jobboldal politikájával. 
 
Együttműködnek Emmanuel Macron Lendületben a Köztársaság elnevezésű pártjával is, sőt Christian Lindner FDP-pártvezető kifejezetten a büszkeségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a francia elnök oldalán korteskednek. 
Nem úgy, mint a CDU, amely pedig Orbán Viktor oldalán
– mondta Lindner a német kereszténydemokratákra utalva. A mai európai politikában Macron és Orbán gyakran egymás ellenpontjaikként jelennek meg. Ebből a szempontból van jelentősége annak a beszélgetésnek is, amelyre állítólag két héttel azelőtt került sor, hogy az Európai Parlament tavaly szeptemberben megszavazta a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést.
 
A Der Spiegel szembesítette Beert és a vele ellentétben most is európai parlamenti képviselő Hirscht, ám ebből az derült ki: legalább az egyikük nem mond igazat. Hirsch szerint Beer igyekezett őt meggyőzni, hogy gondolja át, megszavazza-e párttársaival együtt a Sargentini-jelentést, mert Németországban számos téves információ jelenik meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. De Beer azt állítja, semmi ilyesmi nem történt, ellenben párttársa figyelmébe ajánlott beszélgetőpartnernek egy magyar diplomatát, aki azonban állítólag nem jelentkezett később.
 
Németország az EU legfontosabb és legnépesebb országa, amelynek jelenleg 96 képviselője van az unió parlamentjében. De az FDP nem túl jelentős párt, ebből csak három fő az ő emberük. Christian Lindner májusban meg akarja háromszorozni a 2014-es eredményüket.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ