Cropped landscape
Külföld
Washington elismerte Guaidó szövetségesét Venezuela diplomáciai képviselőjeként
2019-01-2806:48
Washington elismerte a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó szövetségesét, a dél-amerikai ország parlamentjének ellenzéki tagját, Carlos Alfredo Vecchiót Venezuela diplomáciai ügyvivőjeként az Egyesült Államokban - közölte az amerikai külügyminiszter vasárnap.
Mike Pompeo hozzátette: az Egyesült Államokban Vecchio hatáskörébe fognak tartozni a diplomáciai ügyek a két ország között.
    
Sajtójelentések szerint Vecchio 2014-ben menekült el hazájából, miután a több tucat emberéletet követelő, 2014 tavaszi diáktüntetésekkel összefüggésben a Maduro-kormány börtönbe vetette Leopoldo López ellenzéki vezetőt.
    
Juan Guaidó szerdán nyilvánította magát Venezuela ideiglenes elnökévé a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni nagyszabású tüntetésen. Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre, és beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és szabad választások megtartására. Akciója széles körű nemzetközi támogatásra talált: vasárnap Izrael, hétfőn pedig Ausztrália is csatlakozott a 35 éves ellenzéki vezetőt elnöknek elismerő országokhoz.
    
Maduro és Guaidó jelenleg a fegyveres erők támogatását igyekeznek megnyerni maguknak, mivel Venezuelában a hadsereg feletti ellenőrzés jelenti a hatalom kulcsát. A haderő vezetése mindeddig Maduróhoz volt hűséges, de az alacsonyabb rendfokozatúak körében egyre nyilvánvalóbb a növekvő elégedetlenség. Vasárnap elpártolt a Maduro-kormányzattól a Washingtonban akkreditált venezuelai katonai attasé is, és erre biztatta otthoni katonatársait is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ