Cropped landscape
Külföld
Sebastian Kurz Ausztria teljes körű támogatásáról biztosította a líbiai egységkormányt
2019-01-2817:52
Ausztria teljes körű támogatásáról biztosította Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormányt, valamint az észak-afrikai ország parti őrségét.
Az osztrák kormányfő a nap folyamán Bécsben fogadta Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnököt. A megbeszéléseket követő közös sajtótájékoztatón Kurz különösen a líbiai part őrség "rendkívül pozitív szerepét" méltatta.

Ausztriának és az Európai Uniónak "jelentős érdeke fűződik a biztonsághoz, stabilitáshoz és a helyzet pozitív fejlődéshez Líbiában" - hangsúlyozta az osztrák kancellár. Fontos szerepet játszik ebben az EU által 300 millió euróval támogatott líbiai parti őrség, amely a Földközi-tengeren megállítja a migránsokat és visszaszállítja őket az észak-afrikai ország területére. Kurz rávilágított, hogy ennek köszönhetően csökken az észak-afrikai országból Európába útra kelő menedékkérők száma, ahogy a veszélyes tengeri átkelés során történt halálozások száma is. Hangsúlyozta, hogy a parti őrség hatékonyabb munkájából Európa közvetlen hasznot húz.

A líbiai parti őrségnek nyújtott uniós támogatás azonban vitatott, mivel a Földközi-tengeren elfogott menedékkérőket automatikusan líbiai menekülttáborokba küldik, amelyeket aztán nem hagyhatnak el. Kurz szerint tavaly ilyen módon húszezer embert "küldtek vissza közvetlenül" Líbiába.

Segélyszervezetek és az ENSZ is bírálják a táborokban uralkodó embertelen állapotokat, s olyan súlyos jogsértésekre panaszkodnak, mint kínzások, rabszolgaság, és nemi erőszak.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozó Szarrádzs elismerte, hogy a táborokban lévő állapotok egyáltalán nem mondhatóak ideálisnak, főleg azokban a térségekben, amelyek nem a tripoli kormány erőinek ellenőrzése alatt állnak.

A líbiai nemzeti egységkormány a káoszba süllyedt ország nyugati felén, a főváros, Tripoli körül ellenőriz kisebb területeket. Líbia keleti felét a Líbiai Nemzeti Hadsereget irányító Halifa Haftár tábornok és csapatai ellenőrzik, és a tobruki "ellenkormányt" támogatják, amely nem ismeri el a Tripoliban működő vezetést.

Szarrádzs több támogatást kért Ausztriától kormányának és biztonsági erőinek. "Valódi együttműködésre van szükségünk, amely mindkét ország előnyére válhat" - hangsúlyozta a líbiai miniszterelnök. Egyben emlékeztetett, hogy Líbia stabilitása szempontjából mekkora szerepe van a gazdasági fejlődésnek. 

Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását és meggyilkolását követő kaotikus állapotok miatt számos külföldi konszern hagyta el Líbiát, köztük az OMV osztrák olajipari vállalat is. Szarrádzs sürgette, hogy ezek a vállalatok térjenek vissza Líbiába.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ