Cover
Külföld
Heti terror: Merkel és Macron erejét vesztett vezetők
2019-01-2820:56
Még ki sem lépett Nagy-Britannia az Európai Unióból, máris ketten pályáznak vezető szerepre. A franciák és a németek eddig is erős szövetségük még szorosabbra vonásával válaszoltak a hatalmi helyzet változására. Az ECHO TV Heti terror című műsorában Földi László, biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott: a Merkel és Macron által aláírt aacheni szerződés két levitézlett vezető próbálkozása, azért, hogy valamilyen szinten a politika felszínén tudjanak maradni.
Földi László úgy fogalmazott: azok a kérdések, amikről a vezetők beszéltek, azok uniós problémák. Szerinte nem lehet és nem is szabad komolyan venni az aacheni megállapodást, mert ha komolyan vesszük, akkor gyakorlatilag az Unió lebontása kezdődik el. 
Hozzátette: ha az Európai Unió egy tengellyé alakul át, amelyben Berlin és Párizs irányító pozíciót szerez, az messze túllő azon az alapokmányon, ami az Unió szempontjából meghatározó volt.

Nógrádi György az aacheni szerződést szimbolikus megállapodásnak nevezte, amire azért van rá szükség, mert mindkét fél annyira gyenge belpolitikailag, hogy szeretné felerősíteni saját magát. Szerinte olyan pontokat írnak le, amik vagy teljesen triviálisak, vagy keresztül vihetetlenek. 

Macron a legnépszerűtlenebb köztársasági elnök eddig, Merkelnek le kellett mondania a CDU elnökségéről akarata ellenére. Tehát mind a két fél úgy érezte, hogy a belpolitikában ez neki jó
- mondta ezzel kapcsolatban.


Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ