Cropped landscape
Külföld
Pokolgépek robbantak egy katolikus templomnál a Fülöp-szigeteken
2019-01-2710:17
Két pokolgép robbant fel vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén, ahol aktívak az iszlamista szélsőségesek. A merényleteknek 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van a biztonsági erők legfrissebb értesülései szerint. A kettős támadást néhány órával később az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta magára - vált ismertté a terrorista tevékenységre vonatkozó adatok nyomon követésére szakosodott Site Intelligence Group honlapján keresztül. 
A terrorcsoport közleményében tudatta, hogy két öngyilkos merénylője robbantotta fel magát Sulu tartomány fővárosában, Jolóban. 
    
Az első robbanószerkezet egy katolikus katedrálisban lépett működésbe a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel - mondta el Gerry Besana katonai szóvivő. Besana jelezte, hogy a hatóságok először a használt robbanóanyag típusát elemzik, amiből talán következtethetnek az elkövetőre. 
    
A halottak közül 20 civil és hét katona, a sebesültek közül 61 polgári lakos és 16-an a biztonsági erők tagjai - tudatta Graciano Mijares rendőrségi illetékes. 

Rendkívül állapot van érvényben a szigeten

Salvador Panelo elnöki szóvivő és Delfin Lorenzana védelmi miniszter elítélte a támadást. Aláhúzták, hogy a hatóságok mindent megtesznek a tettesek kézre kerítéséért. A templomokat és a köztereket biztosították, hogy elkerülhessék az esetleges további merényleteket.
   
Jolo szigetén rendkívüli állapot van érvényben, mert évek óta követ el ott merényleteket és emberrablásokat az Abu Szajjaf nevű iszlamista terrorszervezet.

A népszavazásra adott válasz?

Egyes vélemények szerint egy népszavazás eredményére adott válasz lehetett a támadás indítéka. A helyi választási bizottság pénteken beszámolt róla, hogy a szavazók többsége egy új, autonóm muszlim térség létrehozása mellett tette le voksát az ország déli részén található Mindanaóban. Egyedül Sulu tartományban nem nyerte el a többség támogatását a muszlim autonómia.
    
A muszlim régió létrehozásáról a legnagyobb felkelőcsoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front és a manilai kormány között 2014-ben kötött békeegyezmény rendelkezett. A lázadók évtizedekig folytattak fegyveres harcot a kormány ellen, a konfliktusban legalább 150 ezren vesztették életüket.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ