Cropped landscape
Külföld
Sorosék is készülnek az EP-választásra
2019-01-2406:19
Immár huszonegyedik alkalommal találkozott csütörtökön Soros György magas rangú brüsszeli vezetőkkel. Azt nem tudni, hogy a spekuláns miről egyeztetett Pierre Moscovicival, az viszont tény, hogy a gazdasági és pénzügyekért felelős euró­pai uniós biztos korábban úgy nyilatkozott: a bevándorlás erősítheti az európai gazdaságot.
Soros György egy újabb magas rangú brüsszeli politikussal, Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős európai uniós biztossal tárgyalt tegnap Davosban – derül ki az Európai Bizottság e heti, interneten elérhető hivatalos programnaptárjából. Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a találkozó tényén kívül semmiről nem tájékoztatták a közvéleményt, így nem tudni, pontosan miről egyeztetett a spekuláns a brüsszeli vezetővel.

Az viszont tény, hogy Pierre Moscovici korábban úgy nyilatkozott, a bevándorlás erősítheti az európai gazdaságot, és tény az is, hogy Soros ezúttal is a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítójaként van feltüntetve a találkozóról szóló tájékoztatóban. Bár adja magát a kérdés, hogy az amerikai üzletember milyen alapon tárgyal ismét egy európai vezetővel – vélhe­tően a kontinens jövőjéről –, a jelek szerint Soros gőzerőre kapcsolt a májusi euró­pai parlamenti választás előtt, így ez már huszonegyedik találkozója magas rangú brüsszeli vezetőkkel.

A Magyar Idők nemrég közölt összeállítást arról, hogy Soros György – tegnapig – összesen húsz alkalommal egyeztetett személyesen az unió prominenseivel, köztük Jean-Claude Juncker­rel, Frans Timmermansszal, Emmanuel Macronnal vagy éppen a migrációs biztos Dimitrisz Avramopulosszal.
Jól látható ugyanakkor, hogy nem csupán a milliárdos tőzsdespekuláns, hanem alapítványainak munkatársai is rendszeresen találkoztak az európai vezető elit tagjaival, ugyancsak „ismeretlen témában”.

A Lobby­facts.eu portál adatai szerint 2013-ban kettő volt, majd 2014-ben már hétre nőtt azoknak az akkreditációval rendelkező alapítványi munkatársaknak a száma, akik rendszeresen szerveztek például találkozókat bizottsági tagokkal, vacsoráztak Martin Schulzcal, ezekről pedig rendszeresen jelentéseket írtak főnöküknek, Soros Györgynek. Az egyik ilyen feljegyzésben olvashattuk, hogy Alex Soros 2016-os brüsszeli látogatását „premiernek” nevezik: Soros fia ekkor ismerkedett meg az alapítványi munkatársakkal személyesen is, és egyeztetett a jövőbeli tervekről.

Soros szervezete egészen elképesztő módon szivárgott be az Európai Parlamentbe. Noha az Open Society Foundations tagjai már 2008-tól jelen voltak Brüsszelben, igazán csak a 2014-es választásokra fókuszálva aktivizálták magukat, majd pedig a migrációs hullám kezdetekor kapcsoltak turbófokozatra, és lett hivatalos akkreditációval rendelkező tucatnyi lobbistájuk, akik naponta jártak be a parlamentbe és fejtették ki tevékenységüket.

Az Európai Bizottság nemzetállamok általi ellenőrzését javasolja a Századvég. Ifj. Lomniczi Zoltán, a szervezet jogi szakértője Napi aktuális című műsorunkban javaslatukat azzal indokolta, hogy súlyos eurómilliárdok tűnnek el egyre kevésbé követhető módon az uniós intézményi struktúra útvesztőiben. A javaslat szerint a nemzetállamok kontrollálnák a brüsszeli intézményeket és nem fordítva. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ