Cropped landscape
Külföld
Soros-féle EP-kampány
2019-01-2306:14
A tekintélyelvűséggel szembeni fellépés lehetőségeit taglalva indított európai körutat a Soros-féle Liberties, csatlakozva az EP-választási kampányhoz. A szervezet korábban a migráció legalizációjáért is síkra szállt.
Szeretnéd, ha egy békés, erős, multinacionális Európában élhetnél, ahol hatékony az együttműködés a különféle hátterű emberek között? Akkor tanítsd meg a gyermekeidnek, hogy a homogén nemzet mint olyan pusztán egy adott célokat szolgáló konstrukció
– taglalja a Civil Liberties Union for Europe, röviden Liberties nevű szervezet honlapján elérhető, A történelem egyetlen hiteles értelmezéséről című cikkében Reich Orsolya. Megírtuk, az adóoptimalizálási okokból berlini székhellyel 2017-ben indult, több európai, köztük magyar NGO-kat is összefogó szervezet vezetője a volt TASZ-os Dénes Balázs. Működésüket jórészt Soros György finanszírozza, és az elmúlt években leginkább Brüsszelben folytattak lobbitevékenységet a nem kormányzati szervezetek minél nagyobb támogatásáért, a szerintük renitens tagállamok szankcionálásáért. Az Európai Parlament legutóbbi döntései arra utalnak, hogy ezek a hangok értő fülekre találnak az EU-s politikusoknál. Egyelőre.
 
A Reich Orsolya által jegyzett dolgozat egy sorozat része, és egyfajta ideológiai alapvetésként kívánja körvonalazni a Liberties eszmeiségét. Az írásban annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a szabad és kritikus gondolkodást már az általános iskolákban el kell sajátítani, szemben a tekintélyelvű kormányok által erőltetett nacionalizmussal. A Liberties egyébként vállaltan beszáll az EP-kampányba is: népszerűsítő körútra indul az új könyvével, amely arról szól, miért szavaznak annyian a populistákra, és mit lehet ez ellen tenni. A honlapjukon elérhető tájékoztatás szerint a tekintélyelvű pártok megszerzik vagy megfélemlítik a sajtót és így elérik, hogy a nyilvánosság rettegje és gyűlölje a kisebbségeket, így a migránsokat, továbbá átformálják az oktatást, amely így az intolerancia és az idegengyűlölet melegágya, a nők, az LMBTI emberek és az etnikai kisebbségek elnyomásának eszköze lesz.
 
A magyar kormánnyal szemben is sokadszor hallott vádak mellett a Liberties eltökélt szándéka az akcióval, hogy tanácsokat is adjanak politikai döntéshozóknak és emberi jogi aktivistáknak azzal kapcsolatban, mit tehetnének ez ellen a folyamat ellen, valamint blogokon keresztül a szélesebb nyilvánosságot is megszólítják, hogy ki-ki megértse, hogyan járulhat hozzá a tekintélyelvűség visszaszorításához.
 
Legutóbbi kezdeményezésükkel egyébként azt követelték, hogy az Európai Bizottság terjessze ki a migránsokat támogató programokat, illetve erősítse meg emberi jogi védelmüket. Felvetették, hogy biztonságos belépési útvonalat kellene biztosítani a bevándorlók számára részben az NGO-k bevonásával, hogy legálisan és egyszerűen elérhessék Európát. Amint megérkeztek, biztosítani kell beilleszkedésüket is a helyi társadalomba – javasolták egy polgári kezdeményezés keretében, kitérve arra is, hogy ezzel a módszerrel Kanadában már sikerült több mint háromszázezer menekültet befogadni.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ