Cropped landscape
Külföld
Nógrádi György: Európán belül kiéleződtek az ellentétek
2019-01-2221:17
Hetvennégy évvel a második világháború után az emberi élet értékei újra megkérdőjeleződtek - mondta Angela Merkel német kancellár az aacheni szerződés aláírásán. A szerződés célja, hogy szorosabbra fűzze a két állam kapcsolatait a gazdaság, a politika és a társadalom minden területén. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: Európa nem globális játékos, a német-francia tengely ezt próbálja ellensúlyozni több-kevesebb sikerrel.
Nógrádi György kiemelte: Európa megpróbál talpra állni, de jelenleg három globális játékos van. Az USA, mögötte lemaradva Kína és harmadikként messze lemaradva Oroszország.

Európát London, Párizs és Berlin vezette. London nagy valószínűséggel a Brexittel kiesik. Megpróbálták harmadiknak behozni Rómát, de Róma alkalmatlan
- fogalmazott.

Olaszország és Franciaország között egyfajta nyilatkozatháború indult el a mai aláírás után. Az Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt. Szabó Anett azon kérdésére, hogy új fajta hatalmi övezetek jönnek-e létre egy újabb tengely mentén Nógrádi György elmondta: Európán belül rendkívül kiéleződtek az ellentétek.

Újra ellentétek vannak, mert a franciák "beszólnak" Rómának, ő pedig kikéri magának.
Hozzátette: más a hozzáállás a migrációhoz. Az olasz álláspont, hogy nem kérnek belőle, ezzel szemben Franciaország bevándorláspárti, mivel Franciaországban a lakosság 14 százaléka migráns hátterű, Olaszországban ez az arány ennek a töredéke.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ