Külföld
Németország felfüggeszti részvételét az EU földközi-tengeri műveletében
2019-01-2220:54
Németország felfüggeszti részvételét a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése, illetve felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő európai uniós Sophia haditengerészeti műveletben.
A dpa német hírügynökség keddi értesülései szerint a haditengerészet az Augsburg nevű fregatt bevetésének végeztével  egyelőre nem küld újabb hajót a líbiai partokhoz. Az Augsburg 2018 szeptembere óta járőröz a Földközi-tengeren.
   
A 2015 ősze óta működő művelet a líbiai parti őrség kiképzésének feladatait, valamint a Líbiára vonatkozó fegyverembargó betartásának ellenőrzését is ellátja. Ezenkívül az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megfelelően információkat gyűjt a Líbiából származó illegális olajkereskedelemről. Az Európai Unió 2018. december 21-én, fél évvel, március 31-ig meghosszabbította a Sophia misszió mandátumát.
    
A német hadsereg (Bundeswehr) szerint a misszió keretében eddig több 49 ezer menedékkérőt mentettek ki a misszió során. A 2015-ben elfogadott bevetési szabályok szerint az így kimentett embereket eddig Olaszországba szállították. A Sophia által gyűjtött információk pedig több mint 140, embercsempészéssel gyanúsított személy elfogásához vezettek az olasz hatóságok által. Az uniós  haditengerészeti művelethez tartozó hajók emellett az embercsempészek által használt több mint 400 bárkát süllyesztettek el.
     
A missziót egyébként egy szomáliai kislányról nevezték el, aki a német Schleswig-Holstein fregatt fedélzetén született 2015. augusztus 24-én.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ