Cropped landscape
Külföld
Az izraeli hadsereg iráni célpontokat támadott Szíriában
2019-01-2106:17
Az izraeli hadsereg hétfőre virradóra arról tájékoztatott, hogy támadásokat hajt végre iráni célpontok ellen Szíriában, és egyben óva intette Damaszkuszt attól, hogy megtámadja Izrael területét vagy haderejét.

Az izraeli hadsereg szűkszavú, részleteket mellőző közleménye szerint a hadsereg az al-Kudsz iráni elitegység célpontjaira mér csapásokat.
   
Hírügynökségek ezzel összefüggésben arra hívják fel a figyelmet: ritkán fordul elő, hogy Izrael hivatalosan tájékoztat a Szíria területén végrehajtott légicsapásairól.
   
Szemtanúk szerint Damaszkuszban hétfőre virradóra több erős robbanás történt. A SANA szíriai hírügynökség pedig beszámolt arról, hogy a szíriai légvédelem megsemmisített több ellenséges célpontot.
   
Az orosz védelmi minisztérium előző nap, vasárnap délután azt közölte, hogy a szíriai légvédelem orosz gyártmányú fegyverekkel hét izraeli rakétát semmisített meg a Damaszkusztól délkeletre lévő Divali nemzetközi repülőtérnél. Ezután pedig az izraeli légvédelem a Golán-fennsíkon megsemmisített egy, Szíria területéről kilőtt rakétát.
   
Izrael az elmúlt hónapokban sokszor hajtott végre légicsapásokat iráni célpontok ellen Szíriában. Oroszország tavaly szeptemberben Sz-300-as légvédelmi rendszerrel látta el Damaszkuszt, miután Szíria légvédelme izraeli légitámadás közben lelőtt egy orosz felderítő gépet.

Tucatnyian haltak meg az izraeli légitámadásban egy civil aktivistahálózat szerint

A Szíriában hétfőre virradóra végrehajtott izraeli légicsapásokban legalább 11 katona, illetve fegyveres halt meg, köztük két szíriai - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai központú szervezet, amelynek kiterjedt aktivistahálózattal rendelkezik Szíriában.

Az OSDH szerint a légicsapások Damaszkusz környékét és a déli esz-Szuveida tartomány egyes pontjait érték. Az izraeli légierő a szíriai kormányerők és az iráni erők szíriai létesítményeit vette célba - közölte a szervezet. Ezzel megerősítette az izraeli média értesüléseit.
    
Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője kijelentette, hogy tavaly május óta - az áldozatok számát tekintve - ez volt a legsúlyosabb izraeli légitámadás Szíriában.
    
A mostani légicsapások a szíriai kormányhadseregnek, illetve szövetségeseinek - az iráni egységeknek és a Hezbollah libanoni síita szervezetnek - a raktárait és más létesítményeit érték a Damaszkusz környéki al-Kiszva és Dzsamaríja településeken, a szíriai főváros nemzetközi repülőterén. Az izraeli légierő emellett egy szuveidai katonai repülőteret és az iráni és a Hezbollah-erők által ott fenntartott raktárakat támadott.
   
Izrael tavaly májusban többtucatnyi légicsapást mért iráni létesítményekre Szíriában, és azzal indokolta ezeket, hogy szíriai területről "iráni" rakétákkal támadták Izraelt. Akkor az OSDH szerint összesen 27, a szíriai kormány oldalán harcoló fegyveres halt meg, nagyobb részt külföldi, köztük iráni harcosok.

Izraeli katonai szóvivő: Irán számára tiltott területről lőtt vasárnap rakétát Izraelre

Irán számára tiltott területről lőtt ki rakétát vasárnap az izraeli síparadicsomra, ezt válaszolta meg Izrael nagyszabású légicsapással, előzetesen egyeztetve az oroszokkal - közölte a katonai szóvivő az izraeli médiával a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint hétfőn.

Jonathan Conricus katonai szóvivő szerint a közepes hatótávolságú, iráni gyártmányú rakétát vasárnap Damaszkusz közeléből, az oroszokkal kötött megállapodás alapján Irán számára tiltott területről, iráni egységek indították útnak, és bántódásuk eshetett volna a Hermon-hegy lejtőin síelőknek, ha az izraeli légvédelem nem lép időben működésbe.
    
Teherán célja a rakétával a figyelmeztetés volt, hogy Izrael ne hajtson végre Szíria területén légicsapásokat iráni katonai létesítmények és a libanoni Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok ellen - közölte Cornicus.
    
Az izraeli hadsereg az éjjeli nagyszabású válaszcsapások után teljes készültségben áll a két ország közötti növekvő feszültség miatt. A szóvivő azt is elárulta, hogy a légierő éjszakai bevetését Jeruzsálem egyeztette Moszkvával. 
    
A Vaskupola légvédelmi rendszer által elfogott vasárnapi rakétára válaszul Izrael az első hullámban Damaszkusz körüli iráni katonai objektumokat lőtt, majd a következő hullámban a szíriai hadsereg légvédelmi egységeit, mert azok tüzet nyitottak az izraeli vadászgépekre. 
    
Az izraeli légitámadás tizenegy áldozatából az oroszok szerint legalább négyen szíriaiak, és nem irániak voltak. "Szíria magas árat fizetett azért, mert az irániak kihasználták, mert beleegyezett, hogy területét felhasználják"- nyilatkozott erről a katonai szóvivő.
   
"Azt hitték, hogy megváltoztathatják a tűzszüneti megállapodást. Válaszunk egyértelmű és világos volt: azt üzentük Iránnak és Szíriának, hogy nem változott a politikánk" - utalt az oroszokkal kötött megállapodásokra, melyek korlátozták az iráni katonai létesítmények területi elhelyezését Szíriában, hogy azok ne lehessenek Izrael közelében, a Golán-fennsík térségében.
    
Cornicus bejelentette, hogy Izrael Szíriát tekinti felelősnek a területéről Izrael ellen indított vasárnapi iráni rakétatámadásért, és "meg kell fizetnie annak az árát", hogy engedélyezi az iráni katonai jelenlétet területén. 
    
Teherán hivatalosan tagadja, hogy - néhány katonai tanácsadó kivételével - katonai egységeket állomásoztatna Szíriában, de ezt az iráni állítást a nyugati hírszerzők széles körben cáfolják. 
    
A Hermon-hegyi sípályákat és a felvonót hétfőn a hadsereg utasítására lezárták a kiváló hóhelyzet ellenére a látogatók elől.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ