Cropped landscape
Külföld
Jóváhagyta a svéd parlament Stefan Löfven kinevezését kormányfőnek
2019-01-1810:49
Megszavazta a svéd parlament Stefan Löfven szociáldemokrata pártvezetőt az ország új kormányfőjének a pénteken tartott bizalmi szavazáson, és ezzel lezárult a tavaly szeptemberi választások óta húzódó politikai patthelyzet.
A jobbközép Liberálisok és a Centrum Párt múlt héten megegyezett a Löfven vezette szociáldemokrata-zöld koalícióval, hogy támogatják a kisebbségi piros-zöld szövetséget a parlamenti szavazáskor a kormányalakítás érdekében. A jobbközép és a balközép blokkból a pártok részben azzal a céllal fogtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak beleszólásuk legyen az ország vezetésébe.
    
Löfven vezette az előző kormányt is, először 2014-ben került a miniszterelnöki posztra.
    
A pénteki parlamenti szavazáson csak 115 képviselő támogatta Löfvent, 153-an ellene szavaztak, viszont 77 törvényhozó tartózkodott. A svéd jogszabályok értelmében mindaddig érvényesnek számít a kormányfőjelölt személyének jóváhagyása, amíg a parlament többsége nem szavaz kifejezetten ellene. 
    
A szociáldemokrata vezető által kötött kompromisszum következtében az új kormány várhatóan csökkenteni fogja az adókat, és enyhíteni fog a munkaerőpiac és a lakásbérleti piac állami szabályozásán, ami szakértők szerint éles jobboldali irányú elmozdulás, és valószínűleg elégedetlenséget szül majd a szociáldemokraták hagyományos támogatói körében.
    
Az őszi parlamenti választáson sem a szociáldemokraták, sem a konzervatívok által vezetett blokk nem kapott a kormányalakításhoz szükséges többséget, viszont a Svéd Demokratákkal - akik a mérleg nyelvét jelenthették volna - mindkét oldal kizárta az együttműködést. A Svéd Demokraták korábban határozottan jelezték, hogy egyetlen olyan kormányt sem fognak támogatni, amely nem biztosít jogot nekik a politikai irány befolyásolására. Az utóbbi hónapokban számos jelölt kormányalakítási kísérlete zátonyra futott, mire Löfvennek végül sikerült támogatókat szereznie kisebbségi koalíciójához.
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ