Cropped landscape
Külföld
Róma, Budapest és Varsó Európa új tengelye
2019-01-1710:17
Manapság már szinte nincs olyan állam Európában, ahol ne lenne téma az illegális bevándorlás. A közelgő EP-választások miatt egyre több politikus keresi szövetségeseit, Róma és Varsó között egyre szorosabb a viszony. Szakértők szerint a politikusok szeretnék egyértelművé tenni, hogy ki az, aki támogatja, illetve ki az, aki ellenzi az illegális bevándorlást. 
Az unió migrációs politikájáról vitázik az Európai Parlament. A migrációs politikáért felelős biztos, Dimitrisz Avramopulosz kijelentette, nincs migrációs vagy menekültválság az unióban, noha a tények és a mindennapi tapasztalatok ellentmondanak ennek. Habár az illegális határátlépések száma csökkent, de Európa szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni azzal a több százezer migránssal, amelyet befogadott. 
 
A strasbourgi plenáris ülésen Gál Kinga fideszes EP-képviselő azt mondta, meg kell akadályozni az illegális határátlépéseket. A DK képviselője, Niedermüller Péter viszont átmeneti megoldást sürgetett a dublini szabályok reformja híján. 


A bevándorlás kérdése kettéválasztotta Európát, egy új tengely van alakulóban Róma és Varsó mentén, amelyhez Budapest is csatlakozik. 
Az Európai Unióban ma már szinte nincs olyan nemzetállam, ahol ne lenne téma a migrációs válság, amelynek három szintje van. 
Egyrészt a biztonságot érinti, hiszen szinte hetente lehet hallani késes támadásokról, migránsok által elkövetett erőszakról, terrorakciókról – fejtette ki ifjabb Lomnici Zoltán a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Az alkotmányjogász másodikként a gazdasági válságot említette, amely egyértelműen arra mutat rá, hogy nem sikerült az uniós milliós összegeket a munka világába importálni. Egyes bűnözői klánok egymással háborúznak például Berlinben vagy Marseille-ben. Ez látszólag a biztonság kérdésköre, de ez valójában gazdasági kérdéseket is felvet – mondta. Hozzátette: a harmadik gond pedig az egészségügyi kockázat, hiszen a trópusi vidékekről érkező illegális bevándorlók számos trópusi betegséget hordozhatnak. Azt még nem tudni, hogy bármilyen új vírus, betegség megjelent-e már Európában, de az biztos, hogy ez egy fenyegető jelenségként felmerülhet bennünk – hangsúlyozta. 

Új európai tengely? 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a közelmúltban elindult kampánykörútjára az európai parlamenti választások előtt, azonban sokakban felmerülhet a kérdés, hogy Olaszországban miért a belügyminiszter az, aki kampányol. Boros Bánk Levente politológus erre válaszul megjegyezte: akár azt is mondhatjuk, hogy Salvini vezeti Olaszországot.

A bevándorlás bármennyire is furcsa, egyesek számára bevándorlási probléma. A belföldi rendfenntartó erők kötelessége kezelni a migrációt, az emberek védelmét, beleértve a politikai kezelést is, ami a belügyminiszterhez tartozik minden parlamentáris rendszerben – mondta Boros Bánk Levente. Kiemelte, a másik fontos eleme ennek, hogy Salvini az, aki karakteres politikai álláspontot képvisel a kérdésben, az ő nevéhez fűződik, hogy Olaszországban megváltozott a migráció megítélése.
 
Összegezte: Salvini szövetségeseket keres, ami nem szól másról, mint egy felkészülésről az EP-választásra és arról, hogy minden ország beazonosítsa őt, mint a migrációt ellenző politikust.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ