Cropped landscape
Külföld
Párizs megkezdte a "kemény Brexit" esetére előkészített tervének gyakorlatba iktatását
2019-01-1711:50
A francia kormány megkezdte annak a programjának a végrehajtását, amelyet arra az esetre készített elő, ha Nagy-Britannia végül megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, ami "immár egyre inkább valószínűnek tűnik" - jelentette be csütörtökön Édouard Philippe francia miniszterelnök.
Mintegy 600 emberrel fogják bővíteni a közigazgatást, egyebek mellett több új vámhivatalnokot és állatorvosi ellenőrt vesznek fel a határok biztonságának és a kereskedelem bonyolításának kezelésére. Bővítik a kemény Brexit esetén a legnehezebb helyzetbe kerülő repülőterek és kikötők költségvetését is. Egyes kikötőkben új parkolókat építenek, máshol a vámellenőrzések végrehajtásához szükséges infrastruktúrát alakítják ki. 
    
A kormányfő elmondása szerint a párizsi kormány összesen mintegy 50 millió eurót tervez költeni a rendezetlen Brexit okozta problémák kezelésére.
    
A francia parlament csütörtökön várhatóan elfogadja azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a kormány rendeletek útján tegyen lépéseket abban az esetben, ha kaotikus helyzet alakulna ki egy megállapodás nélküli Brexit után a La Manche csatorna két oldalán.
    
Készen akarunk állni arra, hogy megvédjük állampolgárainkat - fogalmazott Philippe a miniszterek délelőtti tanácskozása után. Hozzátette: arra törekszenek, hogy tartani tudják kötelezettségeiket, és az emberek életére a lehető legkevesebb hatással legyen az új helyzet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ