Cover
Külföld
Orbán Balázs: A jelenlegi Európai Parlamentnek lejárt az ideje
2019-01-1721:00
Bár az Európai Parlament megszavazta az uniós kifizetések jogállamisági feltételekhez kötését, Orbán Balázs szerint nincs minden veszve, mert a közelgő EP-választás eredménye nagyban befolyásolja majd az új mechanizmus működését.  A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az ECHO TV Brüsszel - Európa választ című műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy a Parlament ebben a kérdésben nem határozhat egyedül, az Európai Tanácsnak is el kell fogadnia a döntést. 
A tervezettnek mintegy háromszorosára emelné a demokratikus értékeket védő civilszervezetek támogatását a következő uniós költségvetési ciklusban az Európai Parlament. 

Egészen elképesztő, mert az Európai Parlament minden jogszabályt, jogi alapot, keretet hajlandó megszegni, semmibe venni
- jelentette ki Orbán Balázs.

Emlékezzünk vissza, a Sargentini-jelentés tárgyalására, hogy ott is azok az eljárási szabályok, amik teljesen egyértelműek voltak, azok mind nem számítottak és most is erről van szó - tette hozzá. 

A költségvetésről az uniós alapszerződések alapján egyhangúsággal lehet megegyezni, a tagállamoknak bele kell egyezniük a következő időszak költségvetésébe. Az Európai Parlament pedig kiszervezné a tagállamok alól a jogot és egy minősített többséggel, illetve parlamenti többséggel elfogadható rendeletben akar egy olyan mechanizmust létrehozni, ami egyébként a költségvetéshez kapcsolódik, de mégis attól eltérő lenne, ami büntetné azokat a tagállamokat, akik más állásponton vannak - magyarázta az államtitkár.

Ez egyelőre a parlament véleménye, tehát én ebből azt a következtetést vonom le, hogy a parlament ilyen értelemben elveszett. Egy súlyos hely egy magyar választópolgár szemszögéből nézve – tette hozzá. 
Hozzátette, a magyar álláspont az, hogy ezt elutasítja. Ennek az összetételű Európai Parlamentnek lejárt az ideje. Jól láthatóan nem tudta megoldani a migrációs válságot. Pontosabban az az irány, amibe terelni akarta a változásokat teljes mértékben elfogadhatatlan. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Brüsszel - Európa választ
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ