Cropped landscape
Külföld
Iain Lindsay: Ha nincs megállapodás a Brexit-ügyében, akkor is garantálják az EU-s állampolgárok jogait
2019-01-1720:43
A brit kormány egyoldalú kötelezettséget vállal a megegyezés nélküli kilépés esetén is a szigetországban élő uniós, köztük a magyar munkavállalók maradására - jelentette ki Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A diplomata kijelentette: akár lesz megegyezés a kilépésről, akár nem, a már ott élő uniós állampolgárok jogait tiszteletben tartják.
Folytatódik Nagy-Britannia modernkori történetének egyik legnagyobb politikai válsága. Theresa May túlélte a bizalmi szavazást, de marad a Brexit miatti patthelyzet. 
Iain Lindsay elmondta, amennyiben kemény Brexit lesz, akkor is garantálják az EU-s állampolgárok már meglévő jogait
A brit kormányzat egyoldalú kötelezettséget vállalt arra, hogy egy megállapodás nélküli Brexit esetén továbbra is garantálja az európai uniós állampolgárok meglévő jogait az Egyesült Királyságban
- jelentette ki Nagy-Britannia budapesti nagykövete.

Kifejtette: az alapvető különbség a megállapodásmentés és a megállapodásos kilépés között, az időzítés, hiszen a megállapodás esetén 2020-ig van egy megvalósítási időszak. Ha viszont nincsen megállapodás, akkor nincs ilyen megvalósítási időszak és március 29. a határidő. 

Az alapvető vállalás az, hogy tiszteletben tartjuk annak a 3,8 millió EU-s állampolgárnak a jogait, akik az Egyesült Királyságban élnek - hangsúlyozta.
Arra, hogy az új munkavállalók számára milyen lehetőségek lesznek, azt felelte, azt szeretnék a britek, hogy ők dönthessék el, kik mehetnek be az országukba. 

Emlékeztetett, 2004-ben Nagy-Britannia azon országok egyike volt, aki először nyitotta meg kapuit az új EU-s tagállamok állampolgárai előtt. Hozzátette, egy nyitott, nyílt társadalom vagyunk. Miután kilépünk az EU-ból a migráció az a képesség, a képzettség és a tehetség alapján történik, nem pedig a földrajz alapján - fűzte hozzá. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ