Cropped landscape
Külföld
Egy zimbabwei orvosi szervezet szerint 68 embert kezeltek lőtt sebekkel a tüntetések után
2019-01-1710:20
Egy zimbabwei orvosi szervezet csütörtöki közlése szerint az elmúlt napok tüntetéseit követően 68 embert kezeltek lőtt sebek miatt, közülük tizenhéten sürgősségi beavatkozást kellett végrehajtani. A hét elején kezdődött tüntetések fő oka az üzemanyag árának drasztikus emelése. 
A Zimbabwei Orvosszövetség az Emberi Jogokért (ZADHR) nevű szervezet beszámolója szerint orvosaik 172 embert kezeltek különböző állami és magánkórházakban hétfő óta, mikor a tüntetések elkezdődtek az ország fővárosában, Hararéban, valamint az ország második legnagyobb városában, Bulawayóban. 
    
A lőtt sebeken túl számos beteget láttak el mellkasi sérülés, törött végtagok vagy kutyaharapás miatt, egyeseket az orvosi utasítás ellenére is erőszakkal vittek el kórházakból bíróságra a szervezet közleménye szerint.
    
A tüntetések jelentős kihívás elé állítják a dél-afrikai ország elnökét, Emmerson Mnangagwát, aki azt ígérte, helyreállítja a gyengélkedő gazdaságot, miután egy puccsot követően 2017 novemberében ő került a Zimbabwét hosszú ideig irányító, agg Robert Mugabe helyére. 
    
A zimbabweiek abban bíztak, hogy Mnangagwa újjáéleszti a gazdaságot és szakít a Mugabe-érával, de az országba visszatértek a régi problémák: a dollárhiány mellett komoly nehézséget jelent a magas infláció, emellett a kormány keményen fellép a másként gondolkodókkal szemben.
     
Nemrégiben például civileket - köztük egy neves aktivistát és egy ellenzéki törvényhozót - vettek őrizetbe, ők várhatóan csütörtökön kerülnek bíróság elé.
    
A megmozdulások miatt hétfőn Hararéban, Bulawayóban és Chitungwizában, az ország harmadik legnagyobb városában tartott demonstrációkon 200 embert vettek őrizetbe. A rendőrök könnygázzal oszlattak, és éles lőszerrel is leadtak lövéseket. 
    
Hararéban kedden zárva voltak az üzletek és a kormányzati intézmények. A kormány katonákat vezényelt a főváros sűrűn lakott negyedeibe, ahol az előző napi megmozdulások többsége lezajlott.
    
Kedden a zimbabwei rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy tüntetést Bulawayóban a szakszervezetek által meghirdetett általános sztrájk második napján. Az ellenzék fellegvárának tekintett városban tiltakozók lepték el az utcákat, üzleteket fosztogattak, és Mnangagwa lemondását követelték.
    
Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet tudomása szerint legalább nyolc ember meghalt, 200-at pedig őrizetbe vettek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ