Külföld
Robbantásos támadást hajtottak végre a nemzetközi koalíció egy őrjárata ellen
2019-01-1617:42
Robbantásos támadást követtek el az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció egyik őrjárata ellen az észak-szíriai Manbídzs városában, legalább 16 ember meghalt - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civil szervezet.
A támadást elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta a szócsövén, az Aamák "hírügynökségen" keresztül. A szélsőségesek közölték: egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.
    
Az OSDH szerint a város központjában lévő egy étterem elleni támadásban legalább két külföldi katona vesztette életét. Egy amerikai tisztviselő azonban azt mondta, hogy négy amerikai van a halálos áldozatok között. Később a nemzetközi koalíció is megerősítette a Twitteren, hogy amerikaiak haltak meg, de nem közölte, hányan.
    
A Twitteren közzétett felvételek szerint a támadást egy étteremnél hajtotta végre a merénylő. A robbantás pillanatáról már kering egy videó a világhálón, a támadás következményeiről készült képeken pedig egy kiégett épület látszik betört ablakokkal, vér- és füstfoltokkal a falon.
    
A robbantásnak kilenc civil halálos áldozata van, a többi halott a koalíciós katonákat kísérő helyi kurd-arab milícia tagja volt.
    
Tíz civil és egy koalíciós katona sebesült meg a támadásban, többek állapota válságos, ezért félő, hogy a halottak száma növekedni fog.
    
Az OSDH megjegyezte, hogy a támadás helyszínének a környéken orosz katonai rendészek is járőröznek.
    
Ez volt az első alkalom, hogy öngyilkos merényletet követtek el a nemzetközi koalíció ellen, és az első robbantásos támadás azóta, hogy Washington december végén bejelentette: kivonja csapatai Szíriából - jegyezték meg hírügynökségek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ