Cropped landscape
Külföld
Franciaország felgyorsítja előkészületeit a rendezetlen kilépésre
2019-01-1617:12
Franciaország felgyorsítja előkészületeit Nagy-Britannia rendezetlen kiválására az Európai Unióból, miután a londoni alsóház előző nap elutasította a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, Brüsszellel kialkudott megállapodást - közölte a francia elnöki hivatal szerdán.
Édouard Philippe kormányfő csütörtök reggelre összehívta az előkészületek felgyorsításáért felelős főbb tárcavezetőket. Az ülést még a brit szavazás előtt - a március 29-én esedékes Brexitre való felkészülés jegyében - szervezték meg.
    
Az elnöki hivatal hangsúlyozta, hogy a keddi szavazással jelentősen megnőtt a rendezetlen kilépés esélye, holott ez a forgatókönyv kedvezőtlen Nagy-Britannia, az EU és Franciaország számára is.
    
A francia parlament a tervek szerint a hét végéig elfogadja azt a törvénytervezetet, amely felkészíti Franciaországot a Brexit bármelyik formájára. A jogszabály, amelynek szövegezését az alsó- és a felsőház 2018 végén fogadta el, felhatalmazza a kormányt, hogy a fejlemények tükrében rendelet formájában tegye meg a szükséges előkészületeket.
    
A franciaországi vállalatok szövetségének (MEDEF) elnöke, Geoffroy Roux de Bézieux szerdán felszólította a cégeket, hogy készüljenek fel a lehető legrosszabbra, mert "a tegnapi szavazás bizonytalansággal tetézte a bizonytalanságot".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ