Cropped landscape
Külföld
Az amerikai képviselőház elnöke az évértékelő beszéd elhalasztására kéri Donald Trumpot
2019-01-1617:36
Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti elnöke az Unió állapotáról szóló évértékelő beszéd elhalasztására kéri Donald Trumpot abban a levélben, amelyet az elnöknek írt hétfőn.
A január 29-én esedékes beszéd elhalasztását Pelosi a részleges kormányzati leállásra hivatkozva kérte.
    
"Hacsak a teljes kormányzati munka nem indul újra még a héten, azt javaslom, hogy közösen határozzunk meg egy következő, megfelelő dátumot, amikor majd a teljes kormányzat dolgozik már" - fogalmazott a házelnök. Megjegyezte még, hogy mivel a titkosszolgálat és a belbiztonsági minisztérium munkatársai - akiknek feladata a fontos országos események biztonságának garantálása - nem kaptak fizetést a 26. napja tartó részleges kormányzati leállás miatt, ezért a beszéd kongresszusi megtartása "biztonsági aggodalmakat" vet fel.
    
Donald Trump valószínűleg nemleges választ ad a felvetésre, szerdán reggel ugyanis egyik Twitter-bejegyzésében arról írt: "egyre nyilvánvalóbb, hogy a radikális Demokrata Párt a nyitott határok és a bűnözés" híve. Hozzátette még, hogy szerinte a demokraták semmit nem akarnak tenni a déli határokon kialakult nagy humanitárius válság megoldásáért. "2020" - írta a bejegyzés végén, utalva arra, hogy a kérdést a 2020-as elnökválasztási kampány részévé teheti.
   
Egy másik mikroblog-bejegyzésben megjegyezte: a világban jelenleg 77 "nagyobb,  vagy jelentősnek számító fal létezik, és 45 ország van, ahol terveznek, vagy már építenek is falakat".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ