Cropped landscape
Külföld
Várhatóan túléli a bizalmi szavazást a görög kormány
2019-01-1512:34
Várhatóan bizalmat kap szerdán a parlamentben tartott bizalmi szavazáson Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és kormánya, miután az ellenzékben lévő, Folyó (To Potami) nevű balközép, centrista párt egyik képviselője pártja álláspontjával szakítva kedden közölte, hogy bizalmat szavaz a kabinetnek.
Ciprasz maga kezdeményezett bizalmi szavazást, miután a két ország közötti névvitát rendezni hivatott, Macedóniával kötött megállapodás ellen tiltakozva a jobboldali Panosz Kammenosz eddigi védelmi miniszter vezette Független Görögök (ANEL) kilépett a kormányból. A vitát kedden, a szavazást várhatóan szerda este tartják. 
    
Ciprasz azt ígérte, hogy ha a kormány elveszíti a törvényhozás bizalmát, előrehozott választást tartanak. A miniszterelnök vezette Radikális Baloldal (Sziriza) 145 mandátummal rendelkezik a 300 fős parlamentben, és a kormányt egy független képviselő is támogatja. Emellett a kilépés ellenére az ANEL négy képviselője is úgy nyilatkozott, hogy bizalmat szavaz Ciprasz kormányának, így a To Potami egyetlen képviselőjének voksa is elegendő, hogy a kormány elkerülje a bukást. 
    
Macedónia és Görögország több mint 25 év után akarja lezárni névvitáját, amely Macedónia függetlenné válása óta mérgezi a két ország kapcsolatát. Görögország ugyanis nem hajlandó Macedóniát Macedóniaként elismerni, arra hivatkozva, hogy Görögország északi térségét Makedóniának hívják, és macedón területi követelésektől tartanak. Ezért az ország euroatlanti integrációja évek óta egy helyben topog. 
    
A kétoldalú megállapodás értelmében Macedóniát a jövőben Észak-Macedóniai Köztársaságnak fogják nevezni, és ezt Görögország is elfogadja. A megállapodás sorsa viszont most a görög parlamenti ratifikáción áll vagy bukik, és ha a kormány megbukik, az jó eséllyel a megegyezés sorsát is megpecsételi, mert az ellenzék elutasítja a megállapodást. 


A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ