Cover
Külföld
Theresa May: Katasztrofális kárt okozna, ha a politika nem teljesítené a választók döntését
2019-01-1314:34
Theresa May brit miniszterelnök szerint a demokráciába vetett bizalom katasztrofális és megbocsáthatatlan sérelmét okozná, ha a politika nem teljesítené a brit EU-tagság megszűnéséről  hozott választói döntést. May egykori hivatali elődje, Sir John Major ugyanakkor arra szólította fel vasárnap a kormányfőt, hogy állítsa le a Brexit-folyamatot és írjon ki újabb népszavazást az EU-tagságról.
May a Sunday Express című jobboldali, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú vasárnapi tömeglapban megjelent cikkében közvetlenül a választókhoz szól, de szavait egyértelműen azokhoz az alsóházi képviselőkhöz intézi, akik a jövő heti szavazáson a Brexit-megállapodás elutasítására készülnek. A kormányfő szerint ha a parlament elveti az EU-val elért egyezményt, az azzal a kockázattal járna, hogy az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki, "vagy egyáltalán ki sem lép" az Európai Unióból. A londoni alsóház várhatóan kedden késő este szavaz a Brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához, elsősorban az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt.

E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné. A kormányzó Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas Brexit-tábora és a legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) - amelynek külső támogatására a kisebbségben kormányzó konzervatívoknak szükségük van - ezt a megoldást mereven elutasítja. Vasárnap megjelent cikkében Theresa May ugyanakkor alig burkolt utalást tett arra, hogy igyekszik egységbe terelni a legkülönfélébb nézeteket valló képviselőket, köztük ellenzéki törvényhozókat is. 

A kormányfő felfedi: az elmúlt napokban "különböző pártok" több mint kétszáz olyan alsóházi képviselőjével tárgyalt, akik ki akarják zárni a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. Tárgyalt emellett olyan képviselőkkel, akik újabb népszavazást szorgalmaznak az EU-tagságról, és olyanokkal is, akik számára a megállapodás nélküli kilépés jelentené a "tökéletes Brexitet". Theresa May szerint a 2016-ban tartott népszavazáson - amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe - nagyon sokan évtizedek óta első ízben fordultak bizalommal a politika felé. 

Őket a politikának most nem szabad cserben hagynia, mert ha ezt megteszi, az katasztrofális és megbocsáthatatlan módon csorbítaná a demokráciába vetett közbizalmat - áll a kormányfő cikkében. May közölte: mindezek alapján azt üzeni a parlamentnek, hogy "ideje felhagyni a játszadozásokkal", és meg kell tenni, amit az ország érdeke megkíván.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ