Cropped landscape
Külföld
Az olaszok 19 százaléka nyitná meg az ország kikötőit a migránshajók előtt
2019-01-1306:30
A Corriere della Sera című olasz napilap megrendelésére készített, a pénteki napon megjelent közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az olasz állampolgárok mindösszesen 19 százaléka támogatja, hogy a kikötőket újra megnyissák az ngo-k – illegális bevándorlókat szállító – hajói előtt.
A válaszadóknak csak a 12 százaléka gondolja úgy, hogy a migránsokról való gondoskodás kötelessége annak az államnak, amelynek a vízi vagy szárazföldi határait elérik az illegális bevándorlók.

A migráció kérdése azonban nem csak a közvélemény-kutatókat és az átlagembereket foglalkoztatja Olaszországban: a kormányon belül éppen egy Máltán kikötött migránshajó okoz feszültséget, minekutána Giuseppe Conte miniszterelnök a Máltán partra szállt illegális bevándorlók közül a gyerekeket és a nőket befogadná, Matteo Salvini belügyminiszter azonban hallani sem akar az ötletről, ő továbbra is konzekvensen kitart amellett, hogy egy darab illegális migránst sem szabad beengedni Olaszországba.

A Sea Watch és a Sea Eye elnevezésű ngo-hajók kálváriája miatt pedig az EU és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága helyezett nyomást Salvinire. Az említett két szervezet azt szeretné, hogy a belügyminiszter tegyen kivételt, és az eddig rendkívül sikeresen működő, megszigorított migrációs szabályok felrúgásával engedje meg, hogy a Soros Györgyhöz köthető migránshajók kiköthessenek az olasz partoknál.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ